"Линкълн" и "Клетниците" са фаворити за БАФТА

"Линкълн" и "Клетниците" са фаворитите при номинациите на филмовите награди на британската академия (BAFTA), съобщи "Ройтерс".

Биографичният филм на Стивън Спилбърг за американския президент и битката му за отменяне на робството в САЩ има присъствие в десет категории, включително във всички основни. С по девет номинации са мюзикълът на Том Хупър по романа на Виктор Юго и още една екранизация – триизмерният "Животът на Пи" на режисьора на "Планината Броукбек" Анг Лий, предаде Dnevnik.bg
 
"007 Координати: Скайфол", новият филм за Джеймс Бонд, който сепревърна и в едно от най-хитовите заглавия за годината, има осем номинации, а развиващият се в Иран трилър по истински случай "Арго" на Бен Афлек и новата адаптация на "Ана Каренина" са по-назад с присъствието си в шест графи.
 
В категорията за най-добър филм очаквано място намира и военната драма за убийството на Осама бен Ладен Zero Dark Thirty, а в конкуренцията за най-добра британска продукция освен "Ана Каренина", "007 Координати: Скайфол" и "Клетниците", са още черната комедия "Седем психопата" на Мартин Макдона и The Best Exotic Marigold Hotel. В последния главна роля има Джуди Денч, която присъства по традиция и във филма за Бонд.
 
Майкъл Ханеке и неговата драма "Любов", донесла му втора "Златна палма", се очаква да бъде фаворитът в категорията за най-добър чуждоезичен филм, където са още норвежкият Headhunters, разказващ за учител, обвинен в педофилия The Hunt, френският Rust and Bone с Марион Котияр като дресьорка на косатки, която губи краката си и още една продукция от Франция – комедията с елементи на драма "Недосегаемите" (The Intouchables).  

Свързани новини

Два БГ филма в конкурса на СФФ

04.02.2019

77 премиери на Master of Art

13.04.2018

"Силата се пробужда" чупи рекорди

28.12.2015

Дани Бойл потвърди "Трейнспотинг" 2

07.09.2015

"Съдилището" е БГ кандидатът за Оскар

04.09.2015


flash