"Артистът" е големият победител на наградите БАФТА

Немият черно-бял филм "Артистът" е големият победител на церемонията по обявяването на тазгодишните носители на най-престижните британски кино награди - БАФТА.

Лентата на Мишел Азанависиюс,която е фаворит и за "Оскар"-ите, получи снощи в кралската опера "Ковънт гардън" в Лондон общо седем отличия от 12 номинации, включително за най-добър филм и за най-добър оригинален сценарий.

Французинът Азанависиюс бе награден за най-добър режисьор, а неговият сънародник Жан Дюжарден - за най-добър актьор. Мерил Стрийп очаквано получи приза за най-добра актриса за превъплъщението си в Маргарет Тачър във филма "Желязната лейди".


Мишел Азанависиюс

82-годишният Кристофър Плъмър бе награден за най-добър актьор в поддържаща роля за участието си в лентата "Новаци". Октейвия Спенсър получи наградата за най-добра актриса в поддъраща роля за превъплъщението си във филма "Южнячки".


Кристофър Плъмър

Лентата "Кожата, в която живея" на испанския режисьор Педро Алмодовар бе наградена за най-добър неанглоезичен филм, "Ранго" - за най-добър анимационен филм, а "Тиранозавър" - за най-добър британски дебют. За най-добър документален филм бе отличен "Сена", който разказва за живота на трагично загиналия легендарен бразилски пилот от Формула 1.

Може би големият губещ на вечерта бе шпионският трилър "Дама, поп, асо, шпионин", който имаше 11 номинации - с една по-малко от "Артистът" - но получи само две награди - зай-добър британски филм и за адаптиран сценарий. 3D-филмът на Мартин Скорсезе "Изобретението на Хюго" също взе две отличия от девет номинации - за най-добър звук и дизайн на продукция. За именития режисьор все пак остана утехата, че получи почетна награда БАФТА за цялостен принос към киното. Британският актьор Джон Хърт също бе отличен за цялостен принос.

"Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 2" - последният филм от поредицата за приключенията на малкия магьосник - бе отличен за визуални ефекти от общо четири номинации. Когато получи своята награда от Брад Пит, Мишел Азанавасиюс в шеговит стил благодари на холивудския актьор, че не е сбъркал името му. Французинът благодари специално и на журито за това, че е дало на "Артистът" БАФТА за най-добър оригинален сценарий. "Толкова много хора мислят, че няма написан сценарий, защото няма диалог", изрази съжаление той. Церемонията не мина и без да бъде почетена паметта на американската певица Уитни Хюстън, която почина в събота.

"Уитни, аз винаги ще те обичам", каза развълнуван актьорът Куба Гудинг младши, докато връчваше наградата за визуални ефекти. Наградите БАФТА, присъждани от Британската академия за кино и телевизия, се връчват две седмици преди "Оскар"-ите.

Те са смятани за важен индикатор кои ще са носителите на най-престижните отличия в света на киното. Церемонията по връчването на "Оскар"-ите ще се проведе на 26 февруари в Лос Анджелис. Явен фаворит е "Артистът", който вече получи три награди "Златен глобус" и има 10 номинации за "Оскар".


Свързани новини

BAFTA награди най-добрите сериали

09.05.2022

Раздадоха тазгодишните награди BAFTA

09.02.2015

"007 Координати: Скайфол” спечели BAFTA

12.02.2013

Фаворитите за БАФТА

09.01.2013


flash