Търси в сайта...

"Любов" на Ханеке ще има специална гала-премиера на 17-ия София Филм Фест

Преди часове стана ясно, че "Любов" на Михаел Ханеке, носител на "Златна палма" в Кан и на 4 награди на Европейската филмова академия, е номиниран и в 5 категории за Наградите на Американската филмова академия, пприпомнят от София Филм Фест.

Творбата на австрийския режисьор ще се състезава в най-оспорваната и свръхпрестижна категория за "Най-добър филм", също за оригинален сценарий и режисура, за главна женска роля, както и в категорията "Най-добър чуждоезичен филм".

Определената за най-добра актриса от Европейската филмова академия Емануел Рива ще се конкурира за наградата "Оскар" за най-добра актриса в главна роля с Наоми Уотс, Джесика Частейн, Дженифър Лоурънс и Куаванзаней Уолис. Интересен факт е, че Емануел Рива е най-възрастната актриса, номинирана за "Оскар" в тази категория, и в същото време Уолис е най-младата – само на 9 години.

Най-новата творба на Михаел Ханеке "Любов" ("Amour") е филмът с най-много награди на Европейската филмова академия, носител на "Златна палма" за 2012 година. Той ще има специална гала-премиера на предстоящия 17-и Международен София Филм Фест през март 2013.

През декември 2012 Михаел Ханеке отново получи най-престижния приз "Европейски филм на годината", както това се случи през 2009 година с предишната му творба "Бялата лента".

Очакваме към колекцията да бъдат добавени и няколко "Оскар"-а.

Номинациите на Американската филмова академия за наградите "Оскар" бяха обявени на 10 януари в "Samuel Goldwyn Theater". Церемонията ще се състои на 24 февруари в "Dolby Theater" в Холивуд. 


Свързани новини

Два БГ филма в конкурса на СФФ

04.02.2019

"Рома" на Алфонсо Куарон идва на СФФ

30.01.2019

77 премиери на Master of Art

13.04.2018

"Силата се пробужда" чупи рекорди

28.12.2015

Дани Бойл потвърди "Трейнспотинг" 2

07.09.2015


flash