Търси в сайта...

Филмът "Линкълн" е с 12 номинации за "Оскар"

Филмът "Линкълн" на режисьора Стивън Спилбърг, проследяващ историята за борбата на президента Ейбрахам Линкълн да сложи край на робството, е с 12 номинации за наградите "Оскар". Веднага след него се нарежда лентата "Животът на Пи" на Анг Лий, която е с 11 номинации за наградите на Американската киноакадемия.

"Линкълн" и "Животът на Пи" ще се състезават в категорията за най-добър филм заедно с "Любов" на Михаел Ханеке, "Арго" на Бен Афлек, "30 минути след полунощ" на Катрин Бигълоу, "Клетниците" на Том Хупър, "Джанго без окови" на Куентин Тарантино, "Наръчник на оптимиста" на Дейвид О'Ръсел и "Зверовете на дивия юг" на Бен Зейтлин.


Номинираните петимата режисьори са Михаел Ханеке за "Любов".Той ще трябва да се пребори за отличието със Стивън Спилбърг, номиниран за "Линкълн", а също с Анг Лий ("Животът на Пи"),  Дейвид О'Ръсел ( "Наръчник на оптимиста") и Бен Зейтлин ("Зверовете на дивия юг").

Сред номинираните актьори са Даниъл Дей-Луис, Робърт де Ниро, Наоми Уотс и Ан Хатауей. В категорията най-добър актьор са номинирани Брадли Купър за "Наръчник на оптимиста", Даниъл Дей-Луис за "Линкълн", Хю Джакман за "Клетниците", Хоакин Финикс за "Учителят", Дензъл Уошингтън за "Полет".

"Оскар" за най-добра актриса ще се оспорват Джесика Частейн за "30 минути след полунощ", Дженифър Лорънс за "Наръчник на оптимиста", Еманюел Рива за "Любов", Кувензане Уолис за "Зверовете от дивия Юг", Наоми Уотс за "Невъзможното".

За най-добър актьор в поддържаща роля за "Оскар" са номинирани  Алън Аркин за "Арго", Робърт де Ниро за "Наръчник на  оптимиста", Филип Сиймур Хофман за "Учителят", Томи Лий Джоунс за "Линкълн", Кристоф Валц за "Джанго без окови". Номинации за най-добра актриса в поддържаща роля имат Ейми Адамс за "Учителят", Сали Фийлд за "Линкълн", Ан Хатауей за "Клетниците", Хелън Хънт за "Сеанси", Джаки Уивър за "Наръчник на оптимиста".

 
Номинираните бяха огласени в театър "Самюъл Голдуин" в Бевърли Хилс от холивудските звезди Ема Стоун и Сет Макфарлан. Двамата обявиха претендентите в 10 от 24-те категории. За пръв път от 40 години насам номинациите за "Оскар"-ите бяха огласени от водещите на официалната церемония. За последен път това е правено през 1972 година, когато водещият Чарлтън Хестън участва в анонса на номинираните.
 
Носителите на "Оскар"-и ще станат известни на 24 февруари  по време на 85-ата церемония за връчването на призовете, която  ще се състои в театър "Долби" в развлекателния център "Холивуд  енд Хайленд". Церемонията ще се излъчва пряко в ефира на 225  страни. 
 
Всички номинирани тук.

Свързани новини

Ейми Шумър каза "забранената" шега

09.05.2022

Обсъждат наказанието на Уил Смит

07.04.2022

И номинирани, и в програмата

23.03.2022

Три актриси ще водят Оскарите

16.02.2022

Номинации за Оскари 2022

08.02.2022


flash