Търси в сайта...

ЧЕТИРИ ЛАПИ напомня: Фойерверките са огромно мъчение за животните

Тази зима ЧЕТИРИ ЛАПИ - международната организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, стартира социалната и медийна кампания "Красивото за нас е ужасяващо за тях", с която апелира към отговорно честване на празниците. 
 
Нова година за хората е нов стрес за животните. Декември е месецът, в който улиците на България се превръщат в критични точки не само за хората - зарята и пиратките, които се чуват от всеки ъгъл, представляват сериозна опасност и за всички животни покрай безгрижно празнуващите. 
 
"Всяко куче и котка може да изпадне в панически страх при гърмежите, съпътстващи идващите празнични дни. Признаците, по които можете да разпознаете тревожната реакция на животните, са учестеното дишане, загуба на ориентация и повишено слюноотделяне. При разходка в дните около Коледа и Нова година се препоръчва животните да се извеждат на повод с поставен медальон с телефон на собственика, поради риск от изгубване на домашните любимци. Бездомните животни също са изложени на риск - могат да проявят нетипично за тях поведение и подплашени от силния пукот, да попаднат в опасност, да излязат на пътното платно, където да загубят живота си, или да станат предпоставка за произшествие. Стресът, който животните преживяват, може да отключи трайни психични проблеми," обяснява д-р Надeжда Мечева, ръководител на клиниката за бездомни животни към ЧЕТИРИ ЛАПИ. 
 
За животните звуците от фойерверки представляват реалистична заплаха с неясен характер. Те не разбират откъде идва шумът и какво означава, нито как и дали ще могат да се спасят от него. Съвсем естествено, животните изпадат в неутешима паника.
 
"Целта на кампанията е да разкрие един невидим за много от хората проблем, който се изостря всяка година покрай празниците. "Красивото за нас е ужасяващо за тях” илюстрира страха и стреса, които животните изпитват при шума от пиратки, заря и други фойерверки докато ние празнуваме. За да предпазим домашните си любимци, както и бездомните животни, ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава всеки от нас да замени зарята или пиратките с по-смислен и по-малко опасен начин на посрещане на празника," допълва Деница Славова, ръководител отдел "Комуникации" на ЧЕТИРИ ЛАПИ. 
 
Всеки може да подкрепи кампанията на фондацията, като се включи в разговора, започнат с помощта на популярни личности с отношение към животните в Instagram, като използва хаштага #SoundOff и специално създадения гиф със същото име в социалните мрежи. Всички, които се разпознават в каузата на ЧЕТИРИ ЛАПИ могат също и да добавят специално разработената рамка към профилната си снимка във Facebook. 
 
 
• За да подкрепите кампанията в социалните мрежи и да покажете Вашата ангажираност, използвайте хаштага #soundoff и този гиф
 
ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни-компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. 
 

Свързани новини

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

Moto Expo 2024 започва от утре

19.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

Royal Enfield и Rueju на Moto Expo 2024

11.04.2024

Ново от Moto Expo 2024

06.04.2024


flash