Търси в сайта...

Марсианската глина е с вулканичен произход

Откриването на глина на Марс беше интерпретирано от учените като доказателство, че Червената планета е имала в началото влажен и топъл климат, подходящ за появата на живот. Но ново проучване показва, че подобен оптимизъм може да се окаже напразен и механизмът за формирането на тези образувания да не е воден.

Според изследователския екип на Ален Мьоние от университета в Поатие марсианските глини, наречени още филосиликати и широко разпространени в Южното полукълбо на планетата, е най-вероятно да са произлезли от магма, а не от седименти. Подобни образувания учените  открили в атола Муророа във Френска Полинезия.
 
 "Ние често считаме глината като неопровержим сигнал за наличието на вода в течно състояние, която променя структурата 
на скалите. Но на практика глините нямат нужда от течна вода, за  да се образуват. Понякога им трябва само химическото съединение H2O, което често се среща в магмата. При изригването на вулканите те отделят в голямата си част С02 и H2О", коментира Ален Мьоние.
 
Така че откритите на Марс глини по всяка вероятност са продукт на дегазирането на магмата. "След това започва да 
действа "тенджерата под налягане" на лавата, която синтезира минералите", изтъкна френският учен. 
 
Неговият екип установил, че марсианските глини много наподобяват земните, открити на атола Муророа. Всички те са с вулканичен, а не с течно-воден произход. Ако теорията на Мьоние се окаже вярна, това би означавало, че е много малко вероятно на Марс някога да е възникнал живот, дори на ранен етап от съществуването на Червената планета, заключава агенцията

Свързани новини

#FreshNewMusic тази седмица

29.04.2022

Поредна победа за Swift

23.11.2021

Justin Bieber с най-много MTV номинации

13.08.2021

Bruno Mars с уникален рекорд

02.06.2021

Поп звезди на футболен финал

26.05.2021


flash