Майкрософт е на път да купи Скайп

"Майкрософт" е близо до придобиване на компанията за интернет телефония "Скайп текнолоджис" срещу сума от порядъка на 7-8 милиарда долара.

Това е най-агресивният ход досега на компанията на Бил Гейтс за заемане на позиции в сектор, където комуникации, информация и забавление се сливат все повече, коментира "Уолстрийт джърнъл".

Сделката може да бъде обявена още днес, прогнозират за изданието хора, запознати с хода на преговорите. Източниците все пак предупреждават, че в същото време разговорите продължават и двете страни все още може да се разделят без споразумение.

С включването на дългосрочните задължения на "Скайп" общата сума може да достигне 8.5 млрд. долара, което ще е най-голямата сума, давана от "Майкрософт" за покупка в 36-годишната й история.

Когато през 2009 г. Ebay продаде около 70% от "Скайп" на частни инвеститори, компанията бе оценена на около 2.75 млрд. долара. Тази година "Скайп" отчете за 2010 г. приходи от 860 милиона долара и загуба от 7 милиона долара. В 8-годишната си история компанията се представя нееднозначно, като е успявала да донесе малко чисти печалби на собствениците си.

"Майкрософт" се нуждае от подобна силна придобивка, защото още един силен бранд в портфейла й може да подобри позициите на потребителския пазар. Компанията инвестира много в услуги като търсачката си Bing, но въпреки това "Гугъл" доминира в този сегмент.



flash