Поколението Z пие значително по-малко алкохол на концерти

Представителите на Поколението Z – всички младежи родени в периода 1997-2012 г., пият значително по-малки количества алкохол по време на концерти и това застрашава приходите на по-малките зали и заведения, информира Billboard. 
 
Намалената употреба на алкохолни напитки удря сериозно ключов източник на приходи за много места за провеждане на събития (в това число и концерти), които и без това бяха ударени финансово по време на пандемията от Ковид-19. Billboard цитира Дейвид Слутс, който е директор на клуб с 325 места в Тъксън, Аризона. Според него има най-малкото 25% разлика в похарчените пари за алкохол при младежите, в сравнение с по-старите поколения.
 
"Едва излязохме от Ковид кризата, където целия музикален бизнес беше преобърнат с главата надолу. Не бяхме сигурни какво се случва с числата (т.е. приходите). Тогава решихме да направим едно по-задълбочено проучване и се оказа, че при всяко едно събитие, насочено към представителите на Поколение Z, виждахме съвсем неочаквани и различни стойности."
 
Президентът и управител на First Avenue Productions Дейна Франк сподели сходни данни на музикална бизнес конференция в Нашвил: "Една от големите тенденции, които се очертават ясно, е тази, че Gen Z не пият толкова много. Те много често консумират солидно количество храна, преди да дойдат на концерт, или пък имат по-трезвен ментален фокус от нас. Така или иначе по-голямата част от приходите от билети отиват за групите (което е добре, защото поне те не са застрашени от тази тенденция), така че това, от което заведенията се издържат в голяма степен, са напитките. Оказва се, че този източник на приходи няма да е стабилен в дългосрочен план."
 
Тези данни съвпадат и с проучване на Тексаския университет от 2020, което е установило, че 28% от колежаните между 18 и 22 г. са се въздържали от алкохол през 2018. За сравнение – през 2002 този процент е бил 20%. Случаите на злоупотреба с алкохол пък са намалели с близо 50%. 
 
Според автора на проучването това е продължение на тенденция, която се забелязва вече от доста години насам. В същото време обаче при Поколението Z се забелязва ръст в употребата на марихуана от 33 на 37% при студентите в колеж.

Свързани новини

Радио Fresh! празнува рожден ден

06.05.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024


flash