На световния ден на динята, виж 10 любопитни факта за "ангелската храна"

3 август е Световен ден на динята. По този повод ви предлагаме няколко интересни факта за растението, класифицирано като плодов зеленчук: 

Известният американски писател и хуморист Марк Твен е бил голям почитател на дините и ги е наричал "ангелска храна".

Дивите дини произхождат от Южна Африка. 

Има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света.

Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини. Поради тази причина тя успешно утолява и глад и жажда. 

Динята в България се нарича още карпуз или любеница. 

Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук.

В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена в Русия.
 
Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и могат да се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. 
 
В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия. 
 
Днешният Световен ден на динята се отбелязва най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини или надплюване със семки.
 
И един музикален поздрав за днешния Световен ден на динята smiley


Свързани новини

Наближава Sofia Art Fair 2024

20.09.2024

На път с Радио Fresh!:Три идеи за пикник

13.09.2024

Барби на 65

10.07.2024

Пет дестинации на 50 км от София

30.05.2024

Family Fantasy Land за Деня на детето

22.05.2024


flash