5 съвета как да останете здрави, ако седите по цял ден

Дългите часове на работа пред компютъра няма начин да не се отразят на здравето ни, пише profit.bg. Вижте как да се справите с обездвижването, преди то да се е справило с вас: 
 
1. Преместете монитора 
Ако мониторът е поставен директно на вашия работен плот, време е да го преместите. Според специалистите горната му част трябва да бъде на нивото на очите ви. Идеята е да можете да прочетете всичко, без да свеждате поглед на повече от 10 градуса. Ако това не е така, вие се адаптирате към нивото на монитора, като движите главата си. Ако екранът ви е ниско, вие свеждате глава, което води до болки във врата и гърба. Разположените по-високо монитори пък допринасят за Синдрома на сухите очи. 
 
2. Коригирайте позата си 
Лошата поза е нещо, което всеки седящо работещ трябва да коригира. Повечето хора, които седят пред компютъра, изтеглят вратовете си напред. Този дисбаланс поставя напрежението върху шията и гръбначния стълб. А това е като да държите топка за боулинг с една ръка, посочват специалистите. Стремете се да изправите гърба, а брадичката ви да не е издадена напред. За да отпуснете напрежението, правете едно лесно упражнение, което обаче е особено полезно - опитайте се да докоснете шията си с брадичка. 
 
3. Изправете се 
Модерното работно място е изградено около концепцията за сядане, но днес "правата“ работа се завръща с пълна сила. Така наречените "прави“ работни станции помагат на хората да заменят 25 процента от времето, прекарано в седнало положение, със стоене. Това пък увеличава чувството за благосъстояние и намалява умората. Ако компанията ви има възможност, можете да си поръчате бюро, чиято височина се регулира и на което може да се работи както в седнало, така и в изправено положение. 
 
4. Движете се 
Със сигурност имате много работа, но не сте вързани за бюрото си. Използвайте всяка свободна минута, за да се разхождате. Не е задължително да го правите навън - особено сега, може и в офиса или вкъщи; възползвайте се и от различни леки комплекси упражения, с които е пълно в интернет. Дори хапнете обяда си "на крак“ - буквално. 
 
5. Почивайте си 
Непрекъсната работа не е полезна за никого. Учените препоръчват на всеки 25 минути работа да правите петминутна почивка. Проверете личната си поща, влезте във Facebook, прочетете интересна статия. Това е достатъчно да се откъснете за малко от работата, за да се хвърлите след това към нея с повишена енергия.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash