6 причини да научите испански

Наясно сме с аргументите да научим английски език – той остава съвременният глобален език, най-масово говорен по света, най-близка проява до идеята за единен, универсален език на човечеството - есперанто, пише обекти. Испанският е може би най-добрият избор на втори език - популярността му в училищата по света нараства. Ето няколко причини защо е инвестиция човек да го научи.
 
1. Испанският вече не е чужд език в САЩ
Употребата му в страната нараства изключително бързо. В Щатите постъпва постоянен поток испаноговорящи емигранти от Латинска Америка, а има и голямо испаноезично малцинство. Според изследователския център "Пю” 37.6 милиона души в САЩ говорят испански и той е първият им, майчин език. Анализатори предвиждат, че латино населението на Америка ще нарасне до 128.8 милиона души към 2060. Това ще направи Съединените щати най-голямата испаноговоряща страна в света. Прогнозите са испаноезичните хора да се увеличат от 16% от американското население през 2010 на 30% от него през 2050.
 
2. Ако научите испански, ще си помогнете в кариерата
Латиноамериканските икономики стават все по-важни на глобалната сцена. Големите корпорации осъзнават колко е важно да достигат испаноезичните пазари. Така например Pepsi Co. наскоро обяви 5 млрд. долара инвестиция в Мексико. Освен това, Испания остава важен член на Европейския съюз с развит туристически пазар на труда.
 
3. Испанският ще открие пред вас свят на изумителни дестинации за пътуване
На планетата живеят приблизително 329 милиона души, за които испанският е роден език. Те населяват някои от най-страхотните места за туризъм, например курортите в Канкун, Латинска Америка, държавните по карибското крайбрежие, Испания с нейните Барселона, Мадрид и Андалусия.
 
4. Той ще ви даде възможност да се насладите на невероятни книги и филми
Около 100 успешни автори в света от 54 страни гласуваха за "Дон Киход де ла Манча” и избраха романа на Мигел де Сервантес за най-добрата книга на всички времена. Нейната истинска ценност, духът на автора, могат да бъдат усетени напълно само ако словото й е на испански език. А това може да бъде само началото. Ами книгите на Габриел Гарсия Маркес, Роберто Боланьо, Марио Вергас Льоса. А филмите на Петро Алмодовар, Алфонсо Куарон и Гилермо дел Торо? Испанското кино е много богато, философско и забавно.
 
5. Испанският се учи лесно
Арабският например е един от най-трудните езици на планетата. Той има напълно различна азбука от тази на английския – най-масово изучавания език. Произношението на френския пък е същинско предизвикателство. Китайският налага да се наизустяват уникални тонове. Докато писменият испански е почти фонетичен. Граматиката му може да бъде предизвикателство, но основната част от нея е разбираема и се доближава до тази на английския.
 
6. Дори британците се насочват от френския към испанския
Доклад на Британския съвет, озаглавен "Езици на бъдещето”, наскоро определи класация на езиците след английския, чието изучаване е най-голяма инвестиция. Списъкът е предназначен за британците и е препоръка за тях, изготвена на базата на изследване на културни, икономически и дипломатически фактори. Испанският в него е номер 1, следван от арабския, френския и мандарин. 

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash