7 тактики за справяне с неприятните задачи

Знаeм, че ще бъдем по-щастливи, след като успеем да направим нещо, което не ни се прави: да проведем онова обаждане, да напишем онзи имейл, да отидем на тренировка. Тези страховити задачи висят над главата ни; карат ни да се чувстваме изтощени и неспокойни. Научих, че съм много по-щастлива в дългосрочен план, ако се опитвам да отмятам неприятните задачи възможно най-скоро, отколкото когато си позволявам да отлагам, пише Гретхен Рубин в Psychology Today. Всеки от нас може да се възползва от тези тактики, пише obekti.bg:
 
1. Започнете с най-неприятното
Ако се ужасявате от някоя задача, ще измислите повече креативни извинения в течение на деня. Една от моите "Дванадесет заповеди” е Направи го сега. Най-добрият начин е незабавно.
 
2. Ако видите, че отлагате работа, която трябва да вършите няколко пъти седмично, просто я вършете всеки ден
Когато планирах блога си, си представях, че ще публикувам два или три пъти седмично. Тогава един приятел блогър ме убеди, че не - трябва да публикувам всеки ден. Колкото и контраинтуитивно да звучи, открих, че е по-лесно да го правя всеки ден (с изключение на неделя), отколкото по-малко пъти в седмицата. Няма отлагане, няма жонглиране. Знам, че имам да публикувам и го правя. Ако ви е трудно да излизате на разходка четири пъти в седмицата, направете го всеки ден.
 
3. Помолете някой да ви прави компания
Проучванията показват, че харесваме на практика всяка една дейност повече, когато сме с други хора. Компанията на приятел може да бъде развлечение, източник на успокоение или морална подкрепа.
 
4. Подгответе се, пригответе всичко необходимо
Разчистете бюрото, пригответе телефонния номер, намерете папката. Когато дадена задача ме плаши, това ми помага да се чувствам подготвена. Има един прекрасен термин, който готвачите използват: mis-en-place (от френски, "всичко на мястото си”). Той описва подготовката преди започване на готвенето - събирането на съставките и инструментите, мерене, рязане и т.н. Mизанплас е подготовка, но и състояние на ума; това означава, че имате всичко подръка, без да се налага да тичате до магазина или да започнете трескаво търсене.
 
5. Ангажирайте се
Всички сме чували съвета да записваме целите си. И той наистина работи, така че насилете се да го направите. Обикновено този съвет се отнася до дългосрочните цели, но работи и за краткосрочни задачи. Например, записвате на лист хартия: "До 31 октомври ще  _____.” Не забравяйте и приятната тръпка от задраскването на задача от списъка.
 
6. Напомняйте си, че завършването на страховитата задача е изключително зареждащо
Проучванията показват, че постигането на цел освобождава в мозъка вещества, които ви доставят удоволствие. Ако сте в лошо настроение, дори и последното, което ви се прави да е ... нещо, което не ви се прави, накарайте се. Ще се почувствате много по-добре.
 
7. Отделете си специален час
Идеята ми дойде, когато работех върху книгата си за формиране на навици - исках да си създам навик за справяне със страховитите задачи. Но как да създадеш един прост навик, който да покрие един куп изключително разнообразни задачи? Тогава ми хрумна идея. Веднъж седмично, в продължение на един час да работя само върху тези неща. Един час не звучи като много време, но е удивително колко много успявам да свърша.

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash