7 неща, които ще ви направят по-щастливи

Щастието се отразява добре на всеки. Психологически проучвания показват, че щастливите хора правят повече пари, представят се по-добре на работното си място, живеят по-дълго и имат по-добри бракове от всички останали. Причините за щастието обаче си остават загадъчни — философите се опитват да ги установят от хилядолетия. В последните няколко години науката психилогия открива няколко постоянни тенденции за това какво прави хората щастливи. Оказва се, че щастието в по-малка степен се дължи на това какво притежаваш, отколкото на нещата, които правиш. Вижте няколко неща, които предизвикват щастие: 
 
Ангажирайте се с цели 
Подобно на шоколада и фъстъченото масло, целите и щастието се подсилват един друг. Процесът е достатъчно прост: щастливите хора имат много енергия и тази енергия може да бъде насочена към преследването на най-новата им цел. Психолози твърдят, че колкото повече гледаме на дадена цел като на част от нас, толкова повече енергия ще влагаме в постигането й. Според Бетина Вийзе от Университета на Цюрих, "емпирични проучвания са показвали нееднократно, че стремежът към постигането на целите засилва връзката между прогреса по постигането им и благосъстоянието на човека." 
 
Намирайте смисъл в работата си 
През 1997 учени от Йейлския университет публикуват често цитиран в днешно време свой труд за това как хората се отнасят към работата си. Има три начина, по които можете да мислите за работата си: 
• Работа: "Фокусирате се върху финансовото възнаграждение и необходимостта, вместо върху удоволствието или изпълнението; не е голяма положителна част от живота си." 
• Кариера: "Фокусирате се върху израстването" 
• Призвание: "Фокусирате се върху носещата задоволство социално полезна работа." 
Какво откриват те: Хората, които намират смисъл в работата си, са най-щастливи. 
 
Прекарвайте време с хората, които обичате 
Може да прозвучи като послание от картичка, но проучвания потвърждават, че прекарването на време с хора, които обичате (или поне можете да понасяте), ще ви направи по-щастливи. Интересното също така е, че ако сте в центъра на дадена социална мрежа, това е добър предсказател за благосъстояние. 
 
Поддържайте дългосрочни връзки 
Наскоро New York Times писа, че "женените хора са по-щастливи и по-доволни от живота, отколкото тези, които остават необвързани — особено по време на най-стресиращите периоди, като кризата на средната възраст." Причината? Двама души са по-силни от един. 
 
Яжте свежи продукти 
Проучването от 2013 показва, че консумирането на много пресни плодове и зеленчуци има положителна връзка с щастието. По-конкретно младите хора, които хапвали по седем-осем пъти на ден плодове или зеленчуци, отчитали по-високи нива на щастие, в сравнение с останалите. 
 
Спортувайте 
Холандско проучване сред 8 000 души на възраст между 16 и 65 г. отчита много сериозни неща за ползите от спорта. "Хората, които спортуват, се оказали много по-доволни от живота, отколкото останалите хора при всяка възрастова група," заключават авторите. Ако се опитвате да спортувате повече, но не можете да намирате време, легендарният психолог Уолтър Мишел препоръчва планиране от типа "ако-тогава". 
 
Купувайте си преживявания 
Според психолога от Харвардския университет Даниел Гилбърт, ако парите не купуват щастие, значи не ги харчите правилно. Той твърди, че хората трябва да си купуват преживявания вместо вещи. В проучване сред над 1 000 американци 57% от участниците споделят, че са изпитали по-голямо щастие от покупка, носеща преживяване, като пътуване, концерт или друго събитие, отколкото от покупката на нещо материално, като кола, електрически уред или друг предмет. Преживяванията ни харесват повече, защото ги очакваме и ги помним, според проучването. След това пък ги ценим по-дълго. "След като посещават дни на подбирането на дървен под в новия си апартамент, купувачите откриват, че някога любимият им дървен под от бразилска череша вече не е нищо повече от незабележима повърхност под краката им," казва Гилбърт. "За разлика от пода, техният спомен за видения малък гепард на зазоряване по време на сафари в Африка все още им носи задоволство."

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash