13 ежедневни навика, които напълно съсипват съня ви

Имате ли проблеми със съня напоследък? Вероятно има логична причина за това, пише profit.bg. От обилно похапване, през светещ екран на смартфон, до твърде много сън през почивните дни, ето 12 навика преди сън, които съсипват почивката ви: 
 
1. Лягане в различно време 
Вашето тяло реагира на рутинни дейности, така че ако лягате по различно време всяка нощ, умът ви няма да е подготвен за почивката. Опитайте да зададете последователен график на заспиване, който ще ви помогне да спите по-добре. 
 
2. Пълен пикочен мехур 
Повечето хора пият чаша вода преди лягане, но тази практика може да ви държи будни нощем. Може да се наложи да се станете един или два пъти през нощта, за да тичате до тоалетната. Вместо това спрете да пиете течности един или два часа преди лягане. Така сънят ви няма да бъде прекъсван от естествени физиологични нужди. 
 
3. Facebook в късните часове на нощта 
Вашият компютър, таблет или смартфон всъщност стимулира мозъка, защото излъчва светлина. Избягвайте късно вечер да използвате електронни устройства. Ще откриете, че след известно време ще ви е по-лесно да заспивате. 
 
4. Книга в леглото 
Ако сте прекарали последното десетилетие в четене на книга преди лягане, тялото ви се е приспособило към тази рутина. Така че, ако се опитате да заспите без четене, най-вероятно ще се сблъскате със сериозни проблеми. Опитайте да се откажете от този навик с четене по-рано вечер. Най-важното е да не четете в леглото. 
 
5. Силно светещ будилник 
Това е също толкова лошо, колкото яркия екран на електронните устройства. Опитайте се да поддържате възможно най-голяма тъмнина в спалнята за здравословен сън. 
 
6. Сън на лош матрак 
Добрият матрак ви помага да спите спокойно, без да чувствате бучки и подутини, дълбаещи гърба ви. Помислете дали да не похарчите повече пари за матрак, за да инвестирате в пълноценна почивка.
 
7. Лягане с пълен стомах 
Когато си легнете с пълен стомах, тялото ви не почива, а работи извънредно, за да усвои храната. Препоръчително е да поемете последната храна за деня най-малко два часа преди лягане. 
 
8. Късна физическа активност 
Полезната физическа активност късно вечер е само мит. Тя ще ви държи под напрежение в продължение на часове. Опитайте да направите тренировката си най-малко три часа преди лягане, така че да не ви попречи да заспите. 
 
9. Студени крака 
Да, вашите студени крака вероятно ви държат будни до късно през нощта. Обуйте си чорапи, за да подобрите кръвообращението, което ще ви приспи. 
 
10. Не поддържате никаква рутина преди лягане 
Знаете ли, че всъщност можете да сигнализирате на тялото си, че е време за лягане? Отидете до тоалетната, измийте си зъбите и лицето и за това време мозъкът ви вече ще се е настроил на режим "сън". 
 
11. Пиете кафе късно вечер 
Кофеинът е стимулант, който ускорява сърдечния ритъм и може да ви попречи да заспите в продължение на четири часа, след като сте изпили чашата си с кафе. Ако не можете без тази напитка, тогава използвайте безкофеиновата й версия късно следобяд и вечер. Препоръчително е да изпиете последното си кафе най-малко четири часа преди лягане. 
 
12. Броите овце 
Когато не можете да спите, е абсолютно безполезно да се въртите в леглото. Ако сте се опитвали да потънете в сън в продължение на повече от 30 минути, недейте да прибягвате до броенето на овце. Вместо това станете от леглото и се отдайте на някаква досадна дейност, която ще ви приспи. 
 
13. Грешна позиция на сън 
Случва ли ви се да се събуди с болки в гърба, раменете или врата? Най-вероятно спите в положение, което не е полезно за тялото ви. Според експертите най-добрата позиция за сън е "Спящата красавица" – тоест спите на едната си страна, а не по гръб или по корем. Останалите позиции натоварват извивката на гръбнака и дори предизвикат хъркане. Позицията "Спящата красавица" е най-естественото положение на гръбначния стълб.

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash