6 полезни навика, които вредят, ако прекалите с тях

Правилата, които трябва да следваме, за да поддържаме добра физическа форма, изглеждат лесни. Здравословното хранене, спортът и добрият сън могат да ви превърнат в най-здравия човек. Обаче не е толкова просто, нали? Дори някои полезни навици вредят. Ето шест от тях, подбрани от profit.bg: 
 
Използване на дезинфектант 
Ако използвате дезинфектант за ръце всеки път, когато имате контакт с външния свят, то трябва да престанете. Освен ако не сте посетили място, пълно със зарази, като например болница, сапунът и водата също ще свършат работа. Когато не разполагате с течаща вода, дезинфектантите могат да помогнат, но задължително прочетете етикета, преди да ги използвате. Резултатите от проучване, проведено наскоро, показаха, че дезинфектанти, съдържащи веществото триклозан, е възможно да правят бактерии и вируси резистентни на антибиотици. Това се отнася и до антибактериалните сапуни, които съдържат същото вещество. Вместо тях изберете препарат, който съдържа най-малко 55% алкохол – можете да сте сигурни, че той ще убие 98% от бактериите при контакт. 
 
Миене на зъбите след всяко хранене 
Миенето на зъби след всяко хранене може да изглежда добра идея, но по-добре не го правете. При дъвчене киселина от храната попада върху емайла и го отслабва – ако веднага след това използвате четката за зъби, е възможно повече да навредите. За да отмиете всички хранителни остатъци, просто изплакнете устата си с вода и оставете четката за сутрин и вечер. Когато миете зъбите си, не забравяйте да го правите с кръгови движения. Това ще подобри шансовете за отстраняване на вредните бактерии между венците и зъбите. От друга страна, ако движите четка напред-назад или нагоре и надолу, можете да ги пропуснете, което да доведе до заболяване на венците. Прилагането на прекалено голям натиск пък може да причини отдръпването на венците. 
 
Пропускане на хранене 
Най-често жените имат навика да пропускат хранене и да наваксват с калориите по-късно. За съжаление, когато пропуснете закуската или обяда, ставате раздразнителни и гладни, което може да доведе до преяждане по-късно. Добър подход е да имате под ръка през целия ден полезни храни, богати на хранителни вещества, които да задоволяват глада ви. Така, когато дойде време за вечеря, няма да имате желание да напълните чинията си до горе.
 
Пиене само на бутилирана вода 
Може би си мислите, че правите добре, когато пиете само бутилирана вода и избягвате чешмяната, но това не е така. Пиенето нпрекъснато на минерална вода може да доведе до натрупвания, които в дългосрочен план да са потенциален проблем. Вместо това напълнете си чашата с вода, преминала през филтър за пречистване. Така ще се отървете от примесите, които се срещат в чешмяната вода.
 
Само кардио тренировки за поддържане на форма 
Най-добрият начин за отслабване са кардио тренировките, но ако правите само това, тялото ви ще свикне с рутината и ще започне да гори по-малко мазнини. Ако разнообразите кардио упражненията със силови ги правите с малки почивки между тях, тялото ви ще изразходва повече калории. Освен това със силовите упражнения ще направите повече мускулна маса и тялото ви ще изгаря мазнини, дори когато е в покой. 
 
Използване на хранителни добавки 
Когато става въпрос за минерали и витамини, не винаги е добре те са в излишък. Хората често вземат хранителни добавки, без да се нуждаят от тях. Има сериозни странични ефекти при небрежното гълтане на хапчета: витамин А в големи дози е токсичен при бременност, витамин С в големи количества предизвиква стомашно-чревни проблеми и взаимодейства с лекарствата против диабет, а твърде много витамин В6 причинява увреждане на нервите. Консумирането на полезни храни трябва да е основният начин да изпълните хранителните изисквания на организма ви. Ако имате нужда от повече калций, опитайте да добавите храни, богати на него в диетата си, като спанак или чаша мляко. Ако все за вас добавки са най-добрият избор за преодоляването на недостига на витамини и минерали, задължително проверете дали отговарят на стандартите.

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash