Търси в сайта...

5 напитки, които са добри за здравето ви и ви подмладяват

Науката все още не е открила отговор на въпроса "Как да останете вечно млад?“. И докато това предизвикателство тепърва предстои пред медицината, то налице са известни факти за определени напитки, консумирането на които ще ви помогне да се чувствате и изглеждате млади. Ето и пет такива, представени от profit.bg: 
 
Кафе 
Противно на много от схващанията, че кафето състарява, тази енергийна напитка съдържа атниоксиданти, които защитават организма от увреждане. Изследвания показват, че е налице връзка между консумацията на кафе и намаляване на риск от базално-клетъчен карцином, едно от най-често срещаните ракови заболявания на кожата. Друго проучване установява, че с умерената консумация на кафе (около три чаши на ден) евентуално може да се намали риска, или поне да се забави появата на Алцхаймер при по-възрастни хора. 
 
Червено вино 
Както се казва, червено вино става по-добро с възрастта. Оказва се, че тази напитка може да направи същото и с вас. Червеното вино съдържа антиоксиданти, наречени полифеноли, които помагат за защита на кръвоносните съдове и артериите. Доказано е, че червеното вино съдейства за намаляване на лошия холестерол, което е причината напитката да се препоръчва за избягване на сърдечно съдови заболявания. Лекарите обаче подчертават, че консумацията трябва да е умерена. По отношение на антистареенето, червеното вино действа в няколко направления. От една страна, съдържащите се в него вещества съдействат за подобряване на паметта, а от друга - за блокиране на вредните лъчи на слънците, като по този начин служи за защита срещу рак на кожата. 
 
Сок от нар 
Сокът от нар е не само вкусна напитка, но и изключително богата на антиоксиданти. И докато консумацията на самия плод може да не е дотам приятно занимание, неговият сок е леснодостъпен. Той съдържа антиоксиданти, включително полифеноли, които се съдържат и при червеното вино. В допълнение, испанско проучване от 2011 г. показа, че напитката може действително да забави естественото износване на тъканите. Сокът от нар също така е отличен източник на витамин С, който играе важна роля в производството на колаген в кожата, което намалява опасността от увреждане от слънцето. Специалистите препоръчват, когато се консумира сокът обаче, да се проверява дали той съдържа твърде много захар или други подсладители. Нарът също така има склонност да взаимодейства с някои лекарства, затова трябва да се консултирате първо с лекаря си. 
 
Зелен чай 
Ако не сте любители на кафето, то зеленият чай е чудесен заместител на тази напитка, като също предоставя защита от стареене. Той е богат на полифеноли, което помага да се преборите с клетъчното увреждане и стареенето. Изследвания сочат, че напитката е подходяща при хора с високо кръвно налягане, висок холестерол, дори остеопороза. Според проучване, вид полифенол, наречен EGCG, който се открива в зеления чай, може да се съживи умираща кожна клетка. Други видове чай също са богати на антиоксиданти. Така например белият чай доказано забавя разграждането на колагена и еластина, подпомагайки предотвратяването на стареенето на кожата. 
 
Алое вера 
Това вещество е известно със своите охлаждащи свойства. Често се използва, за да успокои слънчеви изгаряния и кожни раздразнения. То е богато на антиоксиданти, витамини А, С и Е и има противовъзпалителни свойства. Известно е, че помага на раните да зарастват по-бързо и да остават по-малко белези. Изследване за ползата на алое верата при жени над 45 години доказа, че само за 90 дни се наблюдава съществено подобрение на еластичността на кожата и намаляване на бръчките.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash