10 причини, поради които чувствате, че нямате време

Изпитвате ли усещането, че сте постоянно заети? Сякаш винаги нямате време и задачите в дневния ви списък не свършват? Мнозина днес се чувстват по този начин. Липсата на време постоянно ги притиска. Ако сте като тях и нямате време да отметнете дори елементарни задачи, като сготвяне на вечеря, нещо не е наред. Profit.bg представят 10 причини защо някои хора постоянно изпитват усещането, че нямат време и какво можете да направите, за да избегнете тези ситуации. 
 
1. Те не се събуждат рано
Съвременният свят е ориентиран към работно време средно между 9 сутринта и 17 следобед. Ставането рано сутрин ви дава предимство пред хората, които спят до късно. Многобройни проучвания са свързали научно ранното ставане с успеха. Анализирайте живота на успешни мъже и жени и ще откриете, че имат нещо общо – ранното ставане всеки ден. Хората, които не стават рано, най-често се оплакват, че нямат време през деня, за да свършват всичко. 
 
2. Те изпълняват много задачи
Вероятно смятате, че като правите повече неща, пестите време. Изследвания сочат, че не се справяме много добре при изпълнението на много задачи едновременно. Хората, които залагат на мултитаскинг, са по-малко продуктивни и губят ценно време, докато преминават от една задача към друга. 
 
3. Те не следят и не оценяват времето си
Проследяването на това как протича времето ви е ценно, когато искате да осъществявате контрол. Записвайте всички срещи, крайни срокове и всичко между тях. Анализирайте времето, което трябва да посветите на всяка задача. Преценете колко време е необходимо за всяка една от тях. Преоценете завишените срокове и коригирайте изразходването на време за някои задачи. 
 
4. Не са организирани
Дезорганизираните хора само си губят времето, търсейки предмети, които им липсват, например. Така понижават сериозно продуктивността си и намаляват шансовете си за успех. Ако сте организирани обаче, давате на продуктивността си тласък и си давате възможност да посветите време на различни дейности и хора. Отделяйте няколко минути дневно, за да планирате деня си. Придържайте всичко около себе си подредено и изрядно. 
 
5. Те не приоритизират
Много хора страдат от проблема, че не могат да приоритизират. Те не оценяват важността на задачите и не ги подреждат във нисходящ ред. Със сигурност имате задачи, които са много по-важни за самите вас. Не започвайте да изпълнявате задача, преди да си зададете въпроса: "Наистина ли трябва да правя това сега?”.
 
6. Те лесно се разсейват
Нови проучвания сочат, че съвременният начин на живот е изпълнен с постоянни дразнители, които ни карат да се разсейваме. Това обяснява факта, че много хора попадат в капана на интересните неща, които се случват 24 часа в денонощието, и губят ценно време, което могат да посветят на съществени неща. 
 
7. Те нямат изграден дневен режим
Хората, които нямат навика да изпълняват определена рутина, са по-изложени на разсейващите фактори и по-скоро биха пропуснали да приключат проект в срок. 
 
8. Те са прекалено фокусирани върху това да бъдат бързи
Хората, които държат на бързината в работата, не са толкова продуктивни, колкото ако действат в нормално темпо. Фокусирайте се върху начин на работа, който изисква плавност, а не скоростни действия и мислене. Така ще подобрите продуктивността си за кратък срок от време. Освен това животът е маратон, а не спринт. 
 
9. Те не преглеждат графика си редовно
Когато правиш график за деня, трябва да го следваш, нали така? А когато забравите графика някъде встрани и не го поглеждате, нормално е да излезете извън рамките му и да забравите да свършите важни задачи. 
 
10. Те са негативно настроени и се държат по този начин 
Хората, които винаги казват, че нямат време, че са прекалено заети, за да четат, да тренират, да пътуват и т.н., няма да имат време, за да правят всички тези неща. В същото време хората, които говорят позитивно, стараят се да бъдат организирани и да приоритизират задачите, разполагат с повече време за подобни дела. Всеки един от нас разполага с 24 часа на ден. Ако другите успяват да отидат на работа и след това да отделят време на семейството си, значи и вие можете!

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash