8 често срещани навика, които пречат на успеха

Понякога човек може да бъда най-големия си враг. Целенасочено или подсъзнателно, ние правим неща, които по-скоро пречат, отколкото да помагат за успеха ни, пише във Forbes Уилям Аруда, консултант и основател на Reach Personal Branding. Първата стъпка за елиминирането на тези деструктивни навици е да ги установим. Ето осем от най-колосалните от тях, посочва profit.bg: 
 
1. Бъркате зает с продуктивен 
“Не бъркайте активността с постиженията.” Джон Уудън 
Да бъдем честни, човек винаги може да намери достатъчно работа, за да е зает по цял ден, цяла нощ и през уикенда. Въпросът е дали това са правилните неща? Часовете, които работите, или броят на нещата, по които работите едновременно, не ви правят успял. Концентрирайте се върху нещата, които въздействат. Не бъркайте това да си зает с това да бележиш прогрес. Измерваме успеха по скалата на работата, когато всъщност би трябвало да оценяваме прогреса си по дейностите, които имат най-голям ефект върху нашите цели. Корпоративната култура може и да награждава това “да изглеждаш зает,” но истинският корпоративен успех е резултат от концетрираните усилия в преследване на дългосрочни цели. 
 
2. Търсите съвършенство 
“Ако търсите съвършенство, никога няма да сте доволни.” Лев Толстой 
В един идеален свят преследването на съвършенство не само би било благородно, но би било и възнаградено. В света, в който ние живеем, това е рецепта за объркване и огромна загуба на време. Според психотерапева Мел Шварц, “най-близкото нещо до съвършенството е способността човек да присъства тук и сега напълно, да се чувстваме свободни наистина да изживеем момента. Перфекционистите обикновено не присъстват изцяло, тъй като са заети да критикуват миналото или да се притесняват за бъдещите си решения.” Знайте кога е време да действате и имайте реалистични цели. Търсенето на съвършенство или ще ви дърпа назад, или пък ще ви кара да губите енергия, която бихте могли да използвате за нещо по-продуктивно. 
 
3. Избягвате риска 
“Човек не може да плава към нови хоризонти, ако няма смелостта да изгуби от поглед брега.” Уилям Фокнър 
Освен ако не се занимавате професионално с управление на риска, тоталното му избягване не е успешна стратегия за вашата кариера. Разбира се, предприемането на големи рискове също не е най-ефективният подход. Трябва да се предприемат преценени рискове, които ще ви помогнат да се учите и да израствате. Без рискове тъпчете на едно място, докато хората около вас преуспяват и вървят напред. Преценявайте рисковете въз основа на способността им да ви помагат да постигате целите си, след това това поемайте тези, които ви дават най-добра възможност да вървите напред. 
 
4. Позволявате на страха да пречи на прогреса 
“Един кораб е в безопасност в пристанището, но корабите не се строят за това.” Уилям Шед 
Страхът може да спре развитието ви. Той създава парализа, която води до застой. Страхът често бушува във въображението, където отрицателните образи могат да станат по-големи от реалността. Ако страхът пречи на вашия прогрес, започнете с промяна на нагласите. Вместо да му позволявате да ви попречи да застанете на старта, позволете на страха да се превърне в горивото, което да ви помогне да направите първата важна крачка.
 
5. Реакция vs. планиране 
“Ако не планираш нищо, значи планираш провала.” Алън Алкейн 
Успелите хора имат план. Те си поставят цели. Те начертават път, по който да вървят. Те измерват успеха и често правят корекции. Ако по-голяма част от дейността ви през деня е свързана с това да реагирате на кризите на други хора или на нещата, които идват в имейла ви, значи губите енергия и време. Реагирането на спешни случаи не би трябвало да е вашата стратегия за успех, освен ако не работите в пожарната. Когато сте залети с молби, които само ще ви отклонят от вашия план, имате три инструмента, за да се върнете отново на правилния път: делегирайте, отговорете накратко и любезно или натиснете бутона “изтрий.” Не забравяйте какви са целите ви. В края на всеки ден си задавайте въпроса какъв е прогресът ви по отношение на вашите цели. 
 
6. Отстраняване на слабости 
“През годините съм научила, че увереният човек не се концентрира върху слабостите си, а максимизира силните си черти.” Джойс Майер 
Ако сте наистина скучен и ви е притеснено, когато говорите пред други хора, но целта ви е да бъдете шеф на отдел Продажби, трябва да работите върху уменията си по публична реч, защото те са от съществено значение за вашия успех. Повечето слабости обаче не изискват внимание или поправка. Когато отделяте време, за да “отстранявате” слабости, които не са свързани с вашите цели, отнемате от времето за правене на неща, които ще ви носят резултати. Концентрирането прекалено много върху слабостите е формула за посредственост. Ако вместо това използвате това време, за да се заемете с някоя ваша силна черта и да я максимизирате така, че да сте най-добрите, за вас става лесно да изпъквате и да привличате вниманието на тези, които вземат решения за вас. Това е най-ефективният начин да тръгнете по пътя на успеха. Откажете се от посредствеността и се концентрирайте върху нещата, които правите добре. 
 
7. Правите нещата сами 
“Силата на един човек, ако е безстрашен и концентриран, е застрашителна, но силата на мнозина, които работят заедно, е по-добра.” Глория Макапагал Аройо 
Това е едно от най-големите предизвикателства за някои от нас: убеждението, че сме всемогъщи и сме си самодостатъчни. Повечето успели хора по света мислят по-различно. Те се обграждат с хора и насърчават партньорства за цял живот, участвайки в общност от най-добрите специалисти в света. Ако се мъчите сам, вашите единствени спътници ще бъдат изтощителните неща, които не правите добре или не обичате да правите. 
 
8. Обграждате се с клонинги 
“Силата в различията, а не в приликите.” Стивън Коуви 
Комфортът, който изпитвате от това да сте около хора точно като вас, има отрицателен страничен ефект. Той причинява слепота, която ви кара да гледате на света през невъзможно малък фокус. Всички сме виждали мениджъри, които наемат хора точно като тях и всички имаме колеги, които знаят само да се съгласяват. Те позволяват на невежеството да стои зад действията. Най-успелите лидери се обграждат с разнообразна група хора които оспорват тяхното мислене и действия, разширяват техните перспективи и ги просвещават дори за още по-големи неща.

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash