9 научно доказани начина как да се чувстваме по-щастливи

Щастието не се получава наготово, то е продукт на нашите действия, казва Далай Лама. Психолозите изчисляват, че 50% от щастието зависи от нашите гени, 40% от ежедневните ни дейности и 10% от заобикалящите ни обстоятелства, пише manager.bg.
 
1. Яжте повече плодове и зеленчуци
Учени от Университета на Уорик са стигнали до извода, че консумацията на повече плодове и зеленчуци увеличава нивото на щастливите хормони в организма.
 
2. Ограничете времето, което прекарвате в социалните мрежи
Според изследване на Happiness Reasearch Institute, потребители, които не ползват Facebook поне за седмица, са се чувствали значително по-щастливи. 
 
3. Ходете пеша до работа 
Ако пътувате с автобус, слезте няколко спирки по-рано и продължете до работа пеша.
 
4. Разглеждайте снимки на сладки животни
Изследователи са установили, че разглеждането на снимки на сладки животни ни кара да се чувстваме щастливи и подобрява нивото на концентрация.
 
5. Прекарайте един допълнителен час в леглото
Само един час повече сън може да ни накара да се чувстваме здрави и отпочинали. Опитайте се да си легнете един час по-рано за една седмица, като избягвате да пиете напитки с кофеин преди сън.
 
6. Планирайте ваканция
Проучване на Университета в Ротердам показва, че процедурата по планиране на пътуване увеличава нивото на щастливите хормони и ни държи в състояние на еуфория за цели 8 седмици.
 
7. Прегръщайте се
Прегръдката повишава нивото на окстоцин - хормонът на любовта и доверието - и ни кара да се чувстваме щастливи. Дарявайте на любимите хора поне 8 прегръдки на ден.
 
8. Прекарвайте време с "щастливи хора”
Учени от Харвард открили, че всеки нов "щастлив човек", който ни заобикаля, ще увеличи нашето щастие с 9%. Организирайте парти с най-близките приятели и си спомнете за щастливи моменти, за да може всички да се чувстват добре.
 
9. Слушайте музика
Учени от Университета МакГил установили, че при слушане на музика, тялото произвежда допамин, един от "щастливите хормони". Направете си плейлиста от весели песни, които да ви заредят с енергия за целия ден.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash