8 вредни и скъпи навика, от които трябва да се откажeте

Хората непрекъснато вземат лоши финансови решения, пише profit.bg. Понякога те до голяма степен се коренят във вредни навици и неправилно отношение към парите. Казано по друг начин - проблемът почти винаги се корени в нас. Ето десет навика, които да се опитате да промените веднага: 
 
Купувате твърде много храна, която се разваля 
Когато се прибирате от работа и сте гладен, да се отбиете да пазарувате в магазина определено не е от най-добрите решения. Много е вероятно да купите твърде много храна, която да не успеете да изконсумирате и в крайна сметка да хвърлите. Почти всички специалисти са единодушни, че не бива да пазарувате в магазина, когато сте гладен. В допълнение, добре е да гледате сроковете на годност и да преценявате ще успеете ли да изядете храната в тези времеви граници. 
 
Казвате си: "Заслужавам тази покупка" 
Да, можете да се възнаградите за усилията, които полагате или за добре свършена работа. Въпросът, който трябва да си зададете обаче, е можете ли да си позволите планираната покупка. Дали тя няма да наруши основния съвет на специалистите "Живейте под възможностите си"? Ако отговорът е, че по-скоро не можете да си позволите тази стока, то измислете нещо друго, което да ви зарадва и в същото време да е в рамките на бюджета ви. 
 
Губите документи 
Дали ще е бележка от магазина за закупени дрехи, гаранционна карта на скъп електроуред или фактури, свързани с вашия бизнес, правилното отношение към документите е критично и може да ви спести сериозни разходи в бъдеще. Полагайте грижа за документите и гледайте винаги да са подредени и достъпни. 
 
Заблуждавате се, че ще изядете по-късно това, което ви е останало 
Много хора си поръчват в ресторанта повече от това, което реално могат да изядат и плащат допълнително за опаковане на храната, с идеята да я изядат по-късно вкъщи. Всичко това обаче често свършва по един и същи начин – храната се изхвърля. Вместо това просто си поръчвайте по-малко храна и когато я изядете, си поръчайте още. 
 
Изхвърляте стоки в перфектно състояние 
Ако не искате да се занимавате с продажбата на употребявани стоки, които могат да са добър източник на допълнителен доход, то поне можете да дарите старите си електроуреди на организации, на които да им влязат в употреба. 
 
Пазарувате, за да се чувствате добре 
Много хора смятат, че пазаруването им доставя удоволствие, което създава сериозна опасност от свръхпокупки или покупка на стоки, които не са им необходими. Особено с пълна сила важи това в сезона на намеленията, когато търговските верига увличат потребителите да харчат повече. 
 
Игнорирате банковите си извлечения и тези по кредитните карти 
Да не следите извлеченията по кредитните си карти е основна грешка. В свят, в който хакери разполагат с данните на десетки милиони кредитни карти, това си е направо безотговорно. Може никога де на разберете, че някой "точи" лека-полека кредитната ви карта, ако не си гледате извлеченията. 
 
Сравнявате се с другите 
Не се опитвайте да поддържате чужд стандарт на живот. Преди да сравнявате стандарта си на живот с някой друг, първо сравнете и доходите си. В допълнение, това, че някой харчи неразумно парите си, не означава, че и вие трябва да правите същото. 

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash