10 професии във възход заради новите технологии

Без значение дали планирате да се захванете с нещо, което никога не сте правили или сега тепърва търсите най-подходящото за вас място в служебното поприще, винаги е добре да знаете кои са професиите, които набират скорост, пише 10te.bg. Всеизвестен факт е, че дигиталният свят, в който живеем, и скоростното развитие на технологиите, дават преднина и гарантират сигурност и прилични доходи на работните ангажименти, свързани с тази динамична сфера. Business Insider състави списък на професиите, които се разрастват с най-бързи темпове в момента и в някои от които магистърската или докторска степен не са задължително изискване.
 
Според авторите на класацията са ви нужни само няколко месеца (или години) обучение, за да се овладеете необходимите умения в конкретната област и сте готови за нови професионални върхове. Списъкът е изготвен на базата на данни за пазара на труда в САЩ, но може да се отнесе и към европейските държави. Ето 10 професии във възход заради новите технологии.
 
1. Мениджър социални медии
Това е човекът, който управлява представянето на марката в сайтовете за споделяне, включително в платформи за снимки като Facebook, Google+, Twitter и Pinterest. Той снабдява клиентите и феновете с полезно допълнително съдържание. Очаква се, че професионалистите с такава дейност в САЩ ще нараснат с 14% тази година и ще получават между 23 и 86 хил. долара годишно.
 
2. Уеб разработчик
Това са хората, който създават и поддържат съвременните интернет страници, като се грижат за оформлението на сайта, навигацията и неговата функционалност. Очакваният ръст на професията през тази година е 22%.
 
3. Посредник при решаването на конфликти
Естествено не става въпрос за обикновено квартално сбиване, а за сериозно спорове между организации, частни лица и фирми. Т. нар. медиатори идват на помощ винаги, когато за всички страни е взаимоизгодно да се избегне разправата в съда.
 
4. PR експерт
У нас най е модерно всеки, които иска да се добере го "известните“ да се занимава с PR. Истината обаче е, че реалните експерти са ограничен брои. В Щатите тези професионалисти получават към момента между 31 и 95 хиляди долара на година.
 
5. Ивент мениджър
Или, казано по-ясно, специалист планиране и организиране на събрания, конференции, срещи.
 
6. Консултант енергийни проекти
Наричан е още енергиен одитор. Той помага в защитата на околната среда и се бори със замърсяването, като инспектира сгради и домове.
 
7. Преводач
В съвременния глобализиращ се свят комуникацията през границите от ден на ден става по-важна от всякога. Ако имате познания по някой не-толкова-често-срещан език, то това със сигурност ще ви гарантира прилични доходи и дългосрочни ангажименти.
 
8. Личен консултант
От фитнес инструктор до човек, който се занимава с мотивацията и психологическото състояние на друг, който го е наел – личният консултант се превръща в сериозен атрибут към битието на съвременния човек.
 
9. Технолог медицинско лечение с радиоактивни лъчения
Медицинското използване на йонизиращи лъчения обхваща ядрената медицина, при която радиоизотопи изготвят специфични диагностични изследвания или дори лекуват. Действията на йонизиращите лъчения намират най-широко приложени при лечението основно на злокачествени тумори.
 
10. Предприемач
Мечтата на всеки безработен. Това са хората, които стоят в основата на всеки бизнес. Идеи, план за реализация и умел риск за трите задължителни неща за всеки бъдещ предприемач.

Свързани новини

Радио Fresh! празнува рожден ден

06.05.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024


flash