Най-честите въпроси на интервю за работа и как да отговаряте

Интервюто за работа не е от любимите моменти на хората, които си търсят нов работодател. И все пак то е наложително. Основен съвет към интервюираните е да са добре подготвени. Ето някои от най-често срещаните въпроси по време на интервюта и как се очаква от вас да отговорите според profit.bg.
 
1. Разкажете ми нещо за себе си 
Това е стандартен въпрос, който се очаква да предразположи интевюираните към това да говорят и да опишат важните за тях неща. Не бива да изпадате в подробности и да разкажете историята на живота си, а още по-малко да навлизате в личното си пространство. От вас се очаква да споменете ключови събития, свързани с образованието ви и досегашния ви професионален опит. 
 
2. Защо кандидатствате за позицията (защо напуснахте предишната си работа)? 
Хората, които търсят нова работа, трябва да са много внимателни какво ще отговорят. От една страна, не бива да говорят лошо за предишния си работодател, от друга не бива да споменават често срещаната истина – за по-висока заплата. Наблегнете на желанието си да се развивате професионално, в зависимост от личните си качества. Ако сте били понижен или уволнен от предходния си работодател, трябва да сте още по-внимателни в отговора си, но и много откровени. 
 
3. Какво знаете за нашата компания? 
Отговорът на този въпрос, освен че разкрива дали сте се постарали за интервюто, разкрива и вашата ценностна система – или какво смятате за ценно в една компания (което явно ще изтъкнете, докато отговаряте). 
 
4. Защо искате да работите в нашата компания на конкретната позиция?
Тук е мястото да се мотивирате защо кандидатствате. Използвайте предварително наученото за компанията. Целта е да се види доколко сте мотивирани и дали просто това не е една от поредните ви кандидатури за свободна позиция. 
 
5. Какъв опит имате?
Говорете само за опита си, свързан с позицията, за която кандидатствате. Това, че сте заемали други длъжности преди, които не са свързани с изисквания опит и квалификация, не е от значение по време на интервюто. 
 
6. На какви други места сте кандидатствали? 
Тук е моментът да изтъкнете, че сте ценен и търсен кадър и от други уважавани институции в бранша. Разбира се, не е добре и да изглежда, сякаш кандидатствате за всяко обявено свободно място на пазара. 
 
7. Можете ли да работите под стрес? 
Всички отговори на този въпрос трябва да са положителни. Можете да работите добре под напрежение, да работите по-добре в стресова среда или дори да търсите работа в такава среда. Не е добре да споменавате, че не обичате работа в стресова среда.
 
8. Кои са най-силните ви страни? 
Тук ви се дава възможност да блеснете. Отново трябва да сте откровен и без излишна скромност или с прекомерно самодоволство. Представете нещата, в които сте наистина добри. Ползването на заучени отговори няма да ви е от полза. 
 
9. Кои са най-големите ви слабости? 
Не бъдете откровен докрай, това може да ви изиграе лоша шега. Няма да изглежда добре за правилната ви самооценка, ако кажете и че нямате слабости. "Колегите ми смятат, че съм прекалено детайлен в работата си“ е един често срещан отговор или "Прекалената ми отдаденост в работата не ми дава възможност да отделям необходимото време на семейството ми“. 
 
10. Добре ли работите в екип? 
Задължителният отговор на този въпрос е "Да“. Ако искате, можете да подчертаете, че се чувствате добре в ролята на лидер, като подкрепите това с примери, в които сте постигнали определени успехи. 
 
11. Дайте примери за проблем, които е възникнал с предишния ви ръководител 
Тук отново се дава възможност да кажете нещо "лошо“ за предходния си работодател. Не се поддавайте на изкушението. 
 
12. Парите или удовлетворението от работата бихте предпочели? 
Ясно е, че парите са от изключителна важност, но не забравяйте, че нищо не е по-важно от работата. Идеалният вариант е да работите онова, което обичате, срещу солидно възнаграждение. За съжаление, идеалните неща са рядкост. 
 
13. Бихте ли поставили интересите на компанията пред своите собствени? 
Отново подвеждащ въпрос. В единия случай ще се представите като човек, който би жертвал семейството си, в другия - като човек, който не държи достатъчно на компанията и нейните интереси. Правилният отговор в тази част на работния процес е по-скоро "Да“. Можете да "вметнете“, че бихте направили това за компания, която е лоялна и цени служителите си. 
 
14. Защо трябва да ви наема? 
"Защото съм велик“ или "Наистина имам нужда от тази работа“ не са особено добри отговори. Не бива да показвате отчаяние в отговора, като в същото време трябва да изтъкнете, че добре бихте се вписали във фирмената култура. Нещата трябва да бъдат представени като взаимноизгодна сделка. 
 
15. Имате ли въпроси? 
Това е шансът ви да научите каквото ви интересува, като в същото време покажете, че проявявате сериозен интерес и сте добре запознати с компанията. От въпросите, които задавате, могат да прозрат реалните ви мотиви за кандидатстване, така че внимавайте с въпросите във финансово отношение.

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash