7 неща, които няма да видите в Китай

Китай постепенно разхлабва контрола в много сфери от живота, но Пекин все още контролира със здрава ръка технологиите и достъпа до медиите, пише profit.bg. Тези седем неща все още са недостъпни: 
 
Twitter 
Промяната е в ход в Китай. Лидерите на страната обещаха пазарите да играят решителна роля в огромната икономика и наскоро вдигнаха 14-годишната забрана за продажба на конзоли за видео игри. В много сфери обаче страната има да извърви още дълъг път. Опитайте да използвате Twitter, например. Не става! Микроблогът не е достъпен заради "Великата китайска цензура“ - проект, ръководен десетилетия наред от Комунистическата партия. Хиляди сайтове не могат да бъдат отваряни от Китай, но социалните медии привличат специално вниманието на цензурата. Анализатори твърдят, че Пекин е особено притеснен от ролята, която социалните медии изиграха в така наречената Арабска пролет и в Зелената революция в Иран през 2009 г., което доведе до цензуриране на услугата. 
 
Facebook 
Китай дръпна шалтера на Facebook през 2009 и засега няма признаци, че Пекин планира да възстанови достъпа до базираната в САЩ социална мрежа. Някои анализатори свързват забраната с местни бунтове през юли 2009. Според други обаче има и протекционистичен търговски мотив. Базираните в Китай социални медии имат разрешение да развиват дейност в страната, което спомага за напредъка на местната технологична индустрия. Тези платформи обаче са силно цензурирани. Местните оператори го приемат като част от живота, докато вероятността западните фирми да се откажат от контрола на собствените си продукти е много по-малка. 
 
Чуждестранните филми 
Китайските регулаторни органи позволяват само 34 чуждестранни филма да бъдат показвани в кината всяка година, като ограничават значително достъпа до най-новите холивудски хитове. Одобрените филми обаче са обект на правителствена цензура, вследствие на което всичко, което Комунистическата партия счита за обидно или подривно, се изрязва. Въпреки търговското предимство, което получават, китайските кинодейци вероятно ще продължат да имат различия с Пекин по отношение на цензурата. Китай похвали родения в Тайван Анг Лий, когато той спечели Оскар за най-добър режисьор през 2005, но неговият филм "Планината Броукбек“ никога не е показван в Китай. 
 
Казината 
Пекин поставя хазарта извън закона през 1949 и казината нямат право да развиват дейност в Китай. Въпреки това много китайци имат склонност да залагат. Днес тази забрана не спира предприемчиви китайци да организират незаконно хазарт и да провеждат частни лотарии. Тази политика на Пекин е и причината за възхода на хазартната индустрия в Макао, която е седем пъти по-голяма от тази в Лас Вегас. 
 
Определени уебсайтове 
Във всеки един момент достъпът до хиляди уебсайтове в Китай е блокиран, в това число социални медии и и порнографски уебсайтове. Цензурата също така забранява на потребителите да посещават сайтове, които критикуват Комунистическата партия, или засягат чувствителни теми като човешките права. Търсачките и разговорите в социалните медии също се цензурират, което кара интернет потребителите да измислят хитри алтернативни термини, за да обсъждат исторически събития, като протеста на площад Тянанмън. Огромният проект за цензура е наричан "Великата китайска цензура“ и използването на VPN или прокси сървър са единствените начини за достъп до забранените сайтове. 
 
Някои книги 
Генералната администрация по пресата и публикациите на Китай следи всички книги, преди те да бъдат публикувани в Китай, а цензурата е стандартна процедура. Всичко, засягащо човешките права, Тибет или Комунистическата партия, е забранено. Публикуването на информация за личното състояние на високопоставени китайски държавни служители също не е разрешено. Издателите, които пренебрегват правилата, бързо биват закрити, което поставя авторите пред избор – да се съгласят да бъдат цензурирани или да се откажат до достъпа до стотици милиони потенциални читатели. В Китай често се вкарват нелегално книги от други места, в това число и от Хонконг, където издателите се радват правилата на по-голяма свобода. 
 
Snapchat 
Facebook и Twitter не са единствените социални платформи, блокирани в Китай. Китайските потребители нямат достъп и до Snapchat. Youtube също е блокиран. Това, че западните компании биват държани настрана, дава възможност и време на китайските технологични компании да създадат собствени мрежи. Няколко от тези местни платформи в момента процъфтяват. Weibo и WeChat имат стотици милиони потребители, докато сайтове за стрийминг като Youku, Sohu и iQiyi също са много популярни.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash