Какво да отговорите, когато ви попитат за очаквана заплата

Прието е като лоша идея да повдигнете въпроса за заплащането още на първото интервю за работа, но това в никакъв случай не се отнася за интервюиращия. Ако го направи, важно е да не позволите на въпросите за парите да ви разсейват от вашите цели – които се изразяват в подчертаване на уменията, които владеете, обсъждането на принципите ви на работа и изясняването на вашите лични цели като бъдещ служител в компанията. 
 
Експертите от profit.bg съветват когато ви зададат въпроса за очакваната заплата, да върнете топката в игрището на питащия. Дан Мартиню, президент на компания за наемане на IT специалисти, споделя, че най-доброто решение е да кажете на интервюиращия, че бихте искали разговорът за работното възнаграждение да бъде отложен до момента, в който компанията не реши окончателно дали сте подходящи за позицията. Тази стъпка ще ви позволи да определите какви са шансовете ви за заемане на позицията, а също така ще ви даде време да помислите върху размера на исканото заплащане. 
 
В случай, че интеврюиращият настоява да му дадете конкретен отговор в цифри, Мартиню препоръчва отговор като този: "Моята настоящата заплата е Х. Аз търся по-добре заплатена работа, която да отговаря на опита и образованието ми. Какво възнаграждение предлагате за тази позиция?”. 
 
Друг начин, по който интервюиращият може да включи темата за заплатата, е като попита колко ви плащат в момента. Този подход е хитър, тъй като може да ви постави в неизгодна ситуация по-късно. Например, ако кажете, че печелите по 800 лв. месечно, няма да можете да претендирате за 1500 лв. Ако настоящата ви заплата е по-ниска от тази, към която се стремите на новото работно място, Мартиню разполага с още един съвет. Той смята, че най-добре е да бъдете честни и да кажете нещо от сорта на: "Аз харесвам компанията, в която работя. Харесвам и работата си, но, честно казано, ми плащат по-малко от заслуженото. Бих искал да получа оферта, която да кореспондира адекватно на уменията и опита ми”. 
 
Има ситуации, в които въпросът за парите не се появява на първото интервю. Тогава трябва да намерите тактичен подход и удачно време да повдигнете темата. Кариерният консултант Мери Елън Слейтър смята, че е хитро да започнете да говорите за възнаграждането си, когато сте убедени, че компанията има сериозни намерения да ви наеме. По този начин няма да си губите времето в търсенето на работно място в компания, която не може да си позволи да ви наеме. 
 
Слейтър предупреждава, че е важно да избегнете създаването на впечатление, че най-важният фактор за вас са парите. За работодателя не е приемливо вашата ръководеща цел да е само заплащането. Учтив начин да подемете темата за заплащането е като попитате: "Имате ли ясна представа в какъв диапазон може да варира заплащането за тази позиция?”.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash