5 най-големи грешки, които хората допускат в CV-то си

"Изпратил съм стотици CV-та по време на моята кариера, кандидатствайки за почти всякакъв вид работа. Лично съм прегледал над 20 000 CV-та, а в Google понякога получаваме по над 50 000 CV-та на седмица", пише Ласло Бок, старши вицепрезидент на отдел Човешки ресурси в Google, цитиран от profit.bg. "Най-трудното нещо е, че в продължение на 15 години продължавам да гледам едни и същи грешки, които кандидатите за работа правят отново и отново. В условията на жестоката конкуренция на пазара на труда всичко, което е нужно, е една малка грешка и съответният мениджър ще отхвърли един иначе интересен кандидат за работа. Тук посочвам петте най-големи грешки, които постоянно виждам да се допускат. Добрата новина е, че точно защото повечето CV-та съдържат подобен род грешки, ако ги избягвате, ще изпъкнете", съветва Бок.
 
Грешка 1: Печатни грешки
Според проучване на CareerBuilder от 2013 58% от CV-тата имат печатни грешки. Всъщност хората, които променят CV-тата си най-внимателно, могат да бъдат най-уязвими от този тип грешки, защото те най-често се получават, когато отново и отново преглеждаш CV-то си, за да промениш нещо. Печатните грешки са смъртоносни, защото работодателите ги възприемат като липса на ориентация към детайла и като нехайство към качеството. Как може да се избегне? Четете CV-то си отдолу нагоре: обръщането на реда на четене ви помага да се концентрирате поотделно върху всеки ред. Или накарайте някой друг да го прочете за грешки вместо вас. 
 
Грешка 2: Дължина
Добре установено правило е една страница CV за всеки 10 години трудов стаж. Ако предоставите CV от три, четири или десет страници, то няма да бъде прочетено внимателно. Изчистеното и ясно CV демонстрира способността за синтезиране, подреждане на приоритети и предаването на най-важната информация за вас. Мислете по следния начин: "единствената“ цел на едно CV е да ви осигури интервю. Това е. То няма за цел да убеди Човешки ресурси да каже "да" на вашата кандидатура (затова е интервюто) или да разкаже историята на живота ви (за това е търпеливият съпруг/а). Вашето CV е инструмент, който ви придвижва до първото интервю за работа. След като влезете в стаята, CV-то ви вече няма голямо значение. Така че намалете CV-то си. Прекалено дълго е. 
 
Грешка 3: Форматиране
Трябва да се концентрирате върху това CV-то ви да е изчистено и четливо, освен ако не кандидатствате за дизайнер или творец. Шрифтът трябва да е поне размер 10. Полето на страницата трябва да е поне 1.5 см. Бяла хартия, черно мастило. Едно и също разстояние между редовете, подредени колони, името и данните ви за контакт на всяка страница. Ако можете, прегледайте го в Google Docs и Word, след което го прикачете към имейл и го отворете в превю. Форматирането може да са размести при преместването на файла през различни платформи. Записването му като PDF е добър начин да процедирате. 
 
Грешка 4: Конфиденциална информация
Веднъж получих CV от кандидат, работещ в една от трите водещи консултантски компании. Тази компания имаше стриктна политика на конфиденциалност: имената на клиенти никога не трябва да се споделят. В CV-то си кандидатът бе написал: "Консултирал голяма софтуерна компания в Редмънд, Вашингтон." Отхвърлен! Налице е конфликт между нуждите на вашия работодател (да опази бизнес тайните си) и вашите нужди (да покажа колко страхотен съм, така че да получа по-добра работа). Този конкретен кандидат не бе написал директно Microsoft, но всеки, които би прегледал CV-то, му знае какво е имал предвид. 
 
Грешка 5: Лъжи
Това ми разбива сърцето. Да излъжеш в CV-то си никога не си струва. Всеки един служител, включително и главните изпълнителни директори, бива уволняван за това. Хората лъжат за придобитите учебни степени, оценките, както и кой университет са посещавали. Хората лъжат колко дълго време са работили в дадена компания, колко големи са били екипите им, продажбите им, като винаги всичко е в тяхна полза. Има три големи проблема при лъгането: 1) лесно могат да ви хванат. Интернет, лицата за препоръка и хора, които са работили във вашата компания, лесно могат да разкрият измамата ви. 2) Лъжите ви следват винаги. Представете си, че послъжете в CV-то си, получите голямо повишение след 15 години и лъжите ви бъдат разкрити? Уволнен. Опитайте се да обясните това на следващото си интервю за работа. 3) Нашите майки не са ни учили да постъпваме така. Сериозно. Не го правете! 

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash