Съвременната криминалистика дължи много на Шерлок

"Бащите" на криминалистиката Ханс Грос и Едмон Локар са "заимствали" методите на Шерлок Холмс и неговия по-малко известен "колега" доктор Джон Торндайк от книгите на Ричард Остин Фриман при разработването на основите на криминалистиката, съобщава bgnes. Това заяви британският историк Йън Бърни на Международния конгрес по история на науката, технологиите и медицината, който се провежда в британския град Манчестър.
 
"Установих, че измислени герои като Шерлок Холмс и доктор Торндайк значително са повлияли върху криминалистиката. Удивително е как двамата писатели са успели да създадат в своето въображение всички тези детайли, на които се базира съвременните методи на разследване на престъпленията. Макар да не изключвам, че сър Артър Конан Дойл и Остин Фриман може да са били запознати с ранните трудове на Грос и Локар", заяви ученият от Университета в Манчестър.
 
Бърни е стигнал до този извод, сравнявайки оригиналите и преводните копия на трудовете на Грос и Локар с текстовете на разказите за Шерлок Холмс и доктор Торндайк. Според него, "бащите" на криминалистиката са отделяли особено внимание на същите детайли на местопрестъплението, които са привличали и вниманието на детективите, създадени от двамата писатели. Реалните и измислени детективи са настоявали за внимателното проучване на местопрестъплението, проследяването на всички даже най-незначителни връзки и научен подход при анализа на уликите.
 
Нещо повече - в трудовете на учените присъстват и директни позовавания на героите. В един от преведените учебници на Грос чантата с инструменти, които се използват от криминалистите, се нарича "торндайк". Според историка, подобно съвпадение не е случайно и не може да се смята за свободен превод. Към това трябва да се добави, че Локар многократно е призовавал своите студенти да четат разказите на Конан Дойл и да "попиват уроците на Шерлок Холмс". Тези факти позволяват да причислим измислените детективи и техните създатели към основоположниците на криминалистиката, смята Бърни. 

Свързани новини

Радио Fresh! празнува рожден ден

06.05.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024


flash