"Фармвил" става реалност

Проектът "Моята ферма", вдъхновен от популярната Фейсбук игра "Фармвил", стартира днес в 1200-акровото биостопанство "Уимпоул" в Кембриджшър, съобщи вестник "Гардиън". Инициативата е на организацията "Национален тръст", която се грижи за опазването на природното и историческото наследство на Великобритания.

В експеримента ще участват 10 000 виртуални фермери, които ще могат да гласуват за всички по-важни решения, засягащи работата във фермата. Срещу годишна такса от 30 паунда те ще имат думата какви култури да се отглеждат, кои редки породи бикове да се купят и как да се преустроят огражденията между нивите в помощ на дивите обитатели на местността.

Сайта на играта
Онлайн фермерите няма да имат право да сеят канабис или неподходящи за климата екзотични култури. Участниците в експеримента ще могат да следят случващото се в стопанството на сайта "Моята ферма", където ще има уебкамери, предаващи на живо, както и видеоматериали, обучителни текстове в областта на селското стопанство и съвети от експерти.

На по-късен етап ще бъде създадено и специално приложение за смартфони, което ще позволява на онлайн фермерите да вземат решения в движение, когато се налага. Например, обяснява Ричард Морис мениджърът на "Моята ферма", ако житото на нивата ми е узряло и готово за прибиране, но сутринта е дъждовна и то ще е влажно, дали да изчакам с риск да изгубя част от реколтата, или да го ожъна сега, но да похарча допълнителна сума за изсушаването му ?

От щастливите кокошки и прасенцето с розова четинка, похъркващо под пролетното слънце, до овеса, ечемика или житото на нивата онлайн фермерите ще трябва да се научат да жонглират с различни застъпващи се фактори, пред каквито Морис е изправен всеки ден – финансови, етични и екологични.
Националният тръст е и най-големият земеделски стопанин в Обединеното кралство. По думите на директорката му Фиона Рейнълдс идеята на експеримента е да помогне за възстановяване на връзката на хората с източника на храната им. Анкети на организацията показват, че само 8% от майките в страната не се притесняват да разговарят с децата си за това как се произвежда храната, която ядат. Според Рейнълдс този факт е достатъчно показателен.

Друга анкета на организацията показва, че една четвърт от британските деца смятат, че беконът се прави от овце, а овесените ядки растат по дърветата.


Таксата от 30 паунда ще даде на участниците и правото да посетят фермата "Уимпоул" на живо заедно със семействата си. А организаторите на експеримента обещават да понижат цената за участие, в случай че проектът набере популярност и се запишат много повече от 10 000 души.

Дневник.бг



flash