Какви коли харесват жените?

Автопроизводителите отдавна знаят, че колите не са само мъжка играчка. Вече над две трети от продаваните нови коли се купуват от жени или пък те имат решаващата дума при сериозната фамилна придобивка - статистиката сочи, че в 8 от 10 такива случая решаващата дума имат жените, коментира Автопрес 2001.

Докато тази истина е осъзната не от вчера, все пак различните производители реагират на това по различен начин. Маргарет Брукс, маркетинг мениджър в Chevrolet споделя: "Причините за избор на нова кола, които разделят мъжете и жените купувачи станаха доста по-малко. Преди десет години имаше доста повече различия в причините за подбор на нова кола между двата пола, но днес те са почти еднакви по отношение на търсените качества на автомобила".

Но какво все пак искат дамите от колите? Преди всичко надежден автомобил.

"Става дума да имат кола на която да разчитат, след това се оглеждат за стила, който да им хареса и не на последно място да е достъпна ценово, да е с ниски експлоатационни разходи. В същото време трябва да си струва парите" - добавя Брукс.

За американките Acura TL и Volvo C70 са сред автомобилите, чийто дизайн, представяне и маркетинг отговаря доста точно на приоритетите на дамите-купувачи, въпреки, че не са само тяхна "територия" в шоу-румовете.

Интересно е да се види листата на топ-тен предпочитаните от дамите модели в Щатите, създадена на базата на впечатленията на производителите, както и на групата Heels and Wheels, представляваща интересите на жените на автомобилния пазар.

Топ-тен на американките:

1. 2011 GMC Acadia, 2011 Kia Optima Hybrid, 2011 Hyundai Tucson, 2011 Mitsubishi Outlander Sport, 2011 Volvo C70, 2012 Mazda 5, 2012 Acura TL, 2011 Chevrolet Cruze Eco, 2011 Saab 9-5.

Ценовата листа на десетката е доста разнообразна - от $18 425 за Chevrolet Cruze Eco до $38 525 за Saab 9-5 - наистина разнообразна група модели, които имат качества привличащи дамите-купувачи, които са вече доста чувствителни на тема цена и горивна икономичност.

Продажбените резултати потвърждават горното - десетте модела с над 50% продажби на жени и с минимум 1000 продажби през миналата година в Щатите са Volkswagen New Beetle, Kia Spectra, Nissan Rogue, Volkswagen Eos, Hyundai Entourage, Volvo S40, Jeep Compass, Honda CR-V, Nissan Sentra и Hyundai Tucson.

Ако говорим за класиране по най-висок процент жени купувачи на даден модел, то на първо място е ... Porsche 911 /?!/, следван от GMC Sierra, Chevrolet Corvette, Chevrolet Silverado, Ford F-Series, BMW M3, Ford Ranger, Toyota Tundra, Dodge Ram и Audi S5. Lexus определено е марка, която се предпочита от жените, но има един модел, който тук е първенец - кросовърът Lexus RX, чиито купувачи над 60% са жени.

Сред дамите купувачи има основно два типа - неомъжени, които харесват малки и ефикасни автомобили, и майки, които търсят нещо по-голямо за да возят палавниците си. Но и при двете групи общите неща са доста - всички търсят стил и безопасност, много от жените се интересуват от интериора и екстериора - нещо, което преди години го нямаше.

Автопроизводителите имат доста опити за създаване на дамски коли, всичките неуспешни. През 50-е години на миналия век Dodge прави модела La Femme, предлаган в комбинация от розов и лавандула цвят, с който като екстри идват кожена чанта в цвета на колата, съпроводена със същия цвят шапка за дъжд и чадър. Колата остава неоценена - Dodge произвежда едва 3000 броя за две години, жените и мъжете им доста често се интересували за модела, но обикновено купували нещо доста по-практично.

В по-модерните днешни времена - през 2004-а, Volvo представи концепта YCC (Your Concept Car), създаден от изключително дамски екип за дами. Колата имаше автоматично отварящи се врати тип "gull-wing" /крила на чайка/, лесно почистваща се боя, гуми "run-flat", компютъризирано паркиране, автоматична диагностика и съобщаване за нужда от сервиз и доста други дамски аксесоари. Но колата дори не стигна до серийно производство...

actualno.com



flash