Капсула с послание до потомците в Северния ледовит океан

Участници в арктическа експедиция ще спуснат на дъното на Северния ледовит океан капсула с послание до потомците. Експедицията се извършва по проекта "Капсула на света", организирана от Руското географско общество.

Задачата на тази експедиция е за пръв път в историята да пресече Ледовития океан през Северния полюс на всъдеходи. Тя ще е съставена от 8 представители на Русия, Беларус и Канада. Експедицията започва през март 2011 г. Пътешествениците ще потеглят на плаващи всъдеходи "Полюс" от остров Северна Земя на Средния архипелаг. През март-април се очаква да се движат по плаващи ледове. Между 20 и 25 април ще се състои церемонията по спускане на капсулата. През май-юни групата ще се насочи към бреговете на Канадския арктически архипелаг, като краят на експедицията ще е през юни в селището Резолют Бей, Канада (Северният магнитен полюс).

Капсулата трябва да се извади от морското дъно от друга експедиция след 100 години. Тя е изградена от материал, който ще устои на водното налягане на дълбочина 4 км. На нея е монтиран фар за излъчване на сигнална светлина, за да може да се открие по-лесно. "Капсулата на света" ще бъде поставена електронна карта, съдържаща послание до човешките потомци.

кроос.бг



flash