Търси в сайта...

Записи на Елвис Пресли, Джими Хендрикс и Тимбаленд вече са на Луната

За първи път апарат на американска частна компания - космическият модул "Одисей" - кацна на Луната преди няколко дни, съобщи тексаската компания "Интюитив машинс", чието дело е той. Историческото приземяване на космическия кораб е първото кацане на Луната осъществено от САЩ от половин век насам. 
 
 
Интересното е, че спускаемият модул донесе на Луната "капсула на времето", съдържаща различни артефакти, ориентирани към изкуството. Лунният апарат съдържа дигитализирани записи на музиканти като Елвис Пресли, Джими Хендрикс и Тимбаленд. Освен това сред артефактите е и документалният филм на Майкъл П. Наш от 2010 г. ''Климатични бежанци''. Капсулата на времето обхваща хилядолетия, като дори съдържа шумерски клинописен фрагмент от музикални ноти.
 
Други изпълнители, чиято музика се появява в колекцията, включват Марвин Гей, Сантанa, Чък Бери, Sly & the Family Stone, Боб Марли, Джанис Джоплин и The Who. Освен това, има снимки на музикални събития като Уудсток и обложки на албуми, като The Dark Side Of The Moon на Pink Floyd. В колекцията, изпратена на спътника на Земята, има и творби на художници като Рембранд и Ван Гог. Капсулата е структурирана от стъкло, никел и NanoFiche, създадена да издържи милиони, ако не и милиард години.
 
 
Някои от материалите включват песни, които досега не са издавани. 'Светът ще научи за тях'', казва Далас Сантана, на когото му хрумнала идеята да изпрати общо 222-ма артисти на Луната. ''В случай, че се взривим с ядрено оръжие или ни удари метеор, или климатичните промени ни унищожат, има свидетелство за нашата история, което стои на Луната'', споделя той пред Billboard.
 
Сантана подчертава, че е избрал музика от 1969 г., както и артисти, които са свирили на Уудсток въпросната година, умишлено – през тази година хората за първи път стъпиха на Луната, малко преди Уудсток да се проведе. Сантана се надява капсулата на времето да предизвика същото усещане за мир и сплотеност, както събитията тогава.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024


flash