Търси в сайта...

Музикалните награди BRIT премахват разделението на категориите на мъжки и женски

Организаторите на най-големите британски награди за популярна музика BRIT възнамеряват да премахнат разделението по полов признак на категориите, в които традиционно се връчват отличията, съобщава avtora.com. Новината идва дни след като певецът Sam Smith обяви, че желае да промени личното местоимение, което се отнася до неговата личност, от "той" (he, him), на "те" (they, them). 
 
Откакто съществуват наградите BRIT, т.е. от 1977 г., се връчват статуетки в отделни категории (мъжки и женски) за солови изпълнители и солови изпълнителки. В момента от Британската фонографска индустрия (The British Phonographic Industry – BPI), която организира наградите, търсят вариант да задоволи нуждите и на онези музиканти, които се определят като "небинарни" – нито мъже, нито жени, съобщава бритаското издание "Таймс". Една от възможностите е всички творци да се конкурират в общи, полово неутрални категории.
 
Някои от категориите са такива и в момента – например тези за най-добра група, за най-добър нов изпълнител и за най-добър албум. Но соловите артисти все още са разделени на мъже и жени.
 
Какво ще бъде финалното решение на организаторите на BRIT, свързано с този модерен и сложен казус, предстои да разберем по време на следващото връчване на наградите, което предстои на 18 февруари 2020.

Свързани новини

Певицата Raye с 6 награди BRIT

05.03.2024

Хари Стайлс тотално доминира на BRITs

13.02.2023

Прецедент на полово неутралните BRITs

19.01.2023

Бритни Спиърс записа песен с Елтън Джон

26.08.2022

Бритни Спиърс се завръща

09.08.2022


flash