Нов етно-хаус проект популяризира българския фолклор

DJ Фабрицио Паризи и ангелският глас на "Мистерията на българските гласове" и "Ева квартет" Белонога (a.k.a Гергана Димитрова) се събират в общ етно-хаус проект Sunbeams. Комбинацията от мистични фолклорни мотиви и летни бийтове направи своята премиера на 1 ноември заедно и с трейлъра към нестандартното си видео. Мисията на проекта е да популяризира българския фолклор по цял свят.
 
Видеоклипът към песента е дебют за режисьора и продуцент Красимира Дамянова, студентка втори курс по режисура в НАТФИЗ. Всъщност видеото на Sunbeams е нейна домашна работа, която прераства в много повече. В желанието си да поднесе традицията и фолклора по нетрадиционен начин пред целия свят тя се запознава с Белонога и получава подкрепата и песен ѝ "Полет", част от втория самостоятелен албум на изпълнителката - През очите на земята. Не след дълго Красимира открива Фабрицио и свързва двете половини на един уникален проект и изцяло нова песен.
 
 
"Аз и партньорът ми MiYan (Мирослав Янев) решихме да създадем изцяло нова песен, използвайки само един вокално изпят куплет от "Полет". Затова и името се промени на Sunbeams, вдъхновено от текста, написан от Белонога: Слънце грее малеле/ На небо мале ле/ Като ми грее малеле/ Двори ми огрява", разказва DJ Фабрицио Паризи.
 
Това не е първото залитане за Белонога извън канона на фолклора. След десетки успехи и признания по цял свят с "Ева Квартет" и "Мистерията на българските гласове" Гергана Димитрова се преобразява в Белонога - псевдоним, с който подписва самостоятелните си проекти. В тях музиката излиза от фолклора, но засяга различни интонации на примитивни народи и източни мотиви.
 
 
Клипът на Sunbeams е заснет на десетки от най-красивите кътчета в България. "Няколко снимачни дни, много километри – от Рилски манастир, Асеновградската крепост, Руската църква, Царевец, Крушунските водопади, Белоградчишките скали, Пловдив, Червената църква, с. Бростовица, Етрополе, София. С помощта на моя оператор Димитър Розов първоначално избрахме около 40 локации, които след това редуцирах според бюджета", разказва режисьорът Красимира Дамянова. Екипът ѝ е от млади и амбициозни хора, също като нея. "Това за мен е и първи професионален проект като продуцент и режисьор, може би и за това реших да дам шанс и на други, които имат желание да се развиват в тази сфера да направят заедно с мен своя дебют с този проект", допълва Красимира.
 
SUNBEAMS
Музика – Фабрицио Паризи, MiYan и Белонога
Текст – Белонога (Гергана Димитрова)
Аранжимент – Фабрицио Паризи и MiYan
Режисьор – Красимира Дамянова
Продуцент – kMad Productions
 
ГЕРГАНА ДИМИТРОВА – БЕЛОНОГА
Гергана Димитрова е родена на 27.02.1975 в Плевен. Започва да учи музика на 9 години с инструмент гъдулка. Завършва своето средно музикално образование през 1994 и в същата година след конкурс е приета в световно известния женски народен хор "Мистерията на българските гласове" с диригент проф. Дора Христова. Основава заедно с Милен Иванов "ЕВА квартет" през 1996. Между 2009 -2012 Гергана започва работа по свой музикален проект заедно с Алекс Нушев, който подписва като Белонога. С този псевдоним излиза първият ѝ албум През очите на слънцето и в момента се подготвя вторият - През очите на земята. Участва в няколко музикални проекта заедно със съпруга си Костадин Генчев - композитор и инструменталист в БНР. Заедно с композитора Петър Дундаков пишат музиката на театралните постановки "Евридика", "Фантомна болка" и в игралния филм "Пощальонът".
 
ФАБРИЦИО ПАРИЗИ
Италианецът с български корени Фабрицио Паризи е един от първите диджеи у нас, които използват грамофоните като музикален инструмент. ДиЕмСи Шампион на България за 1995. Пускал е в култовите клубове Ялта, Юлита, Спартакус, Мистър Пънч, Лас Вегас. Преди повече от десетилетие избира Западна Европа за свое професионално поприще, но наскоро се завърна в България и заедно с един от основателите на Метрополис DJ Ради и Микси Майк стартираха успешната поредица клубни партита Dance machine. В началото на лятото, заедно с участника в X Factor Стивън Ачикор, издадоха песента "Shaking It Up", който се завъртя в най-голямата платформа за музика в Източна Европа и обиколи клубовете на Стария континент при огромен успех.
 
МИРОСЛАВ ЯНЕВ а.к.а MiYan                       
Любовта му към музиката започва още от дете, когато не спира да чупи иглите на бащиния грамофон. Завършва спортно училище, но музиката върви паралелно с уроци по барабани и китара. DJ Steven го кани да работят заедно и едва на 16, Мирослав започва да пуска в култовия клуб "Орбилукс". От пет години създава своя авторска музика, а цели две години е част от екипа на предаването Nocturnal на световноизвестния продуцент и ди-джей Matt Darey.
 
КРАСИМИРА ДАМЯНОВА
Красимира Дамянова е студент по режисура НАТФИЗ. Фотосесиите, които е правила като модел, провокират в нея страстта към снимането. Опитва за малко и като актриса, като има реализирани няколко роли, но това не се оказва нейното поприще. Занимава се с благотворителност. В момента успоредно с клипа към Sunbeams снима документален филм за Сергей Сергеев–Сижо. 

Свързани новини

ALMA с изненадващо EDM парче

06.12.2023

DIA с нова песен!

30.09.2022

Поли Генова с ремикс на "No More"

29.10.2021

Излезе видеото към "Wind Of East"

15.10.2021

Fabrizio Parisi и DIA с нова песен

08.10.2021


flash