Кралят на попа продължава да твори история

Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка (RIAA), наследниците на Michael Jackson (Estate of Michael Jackson) и Sony Music Entertainment обявиха официално, че Thriller на Michael Jackson е първият албум в историята на музикалната индустрия, сертифициран с 30 пъти мултиплатинен статус на продажби само в САЩ. С този резултат Кралят на поп музиката продължава да е най-продаваният артист в света за всички времена с 100 милиона копия от Thriller и над 1 МИЛИАРД продадени албуми общо.   
 
Шедьовърът на Michael Jackson - Thriller, продуциран от Quincy Jones и Michael Jackson, печели 8 награди Грами, повече от всеки друг албум в историята, и поставя нови стандарти за успех след премиерата си на 30.11.1982. Thriller прекарва 2 години и половина в класацията за продажби на албуми на Billboard и до момента държи рекорда от 37 седмици номер едно в чарта. Това е и първият албум, който престоява в Топ 10 на класацията в продължение на 80 седмици. По време на 112-та си седмица в Billboard чарта, Thriller става първият албум, сертифициран от RIAA с "20 X Multi-Platinum“ статус (30.10.1984). Във всяка една държава по света албумът става #1, включително във Великобритания, Франция, Италия, Австралия, Дания, Белгия, Испания, Ирландия, Нова Зеландия, Канада и дори Южна Африка, която по това време е под режима на апартейда.  
 
Албумът е изключително добре приет от водещите медии заради музикалното си разнообразие и дълбочина. Списание Rolling Stone го определя като "повратна точка“ за Michael, а Newsweek пророчески написва "Гласът на Michael Jackson дава сърце на тези песни, за да ги превърне един ден в най-великите мелодии“. Седем от песните в албума влизат в Топ 10, а три от тях - “Beat It”, “Billie Jean” и “Thriller” – стават номер едно в сингъл класацията. Но най-важното е, че всички 9 песни в Thriller имат запазено място в сърцата и спомените на феновете по света.
 
Thriller не е само албум, той се превръща в световен мултимедиен феномен, който живее в рамките на два свята: отминалия 20-ти и настоящия 21-ви век. Албумът счупва музикални бариери, премахва редица предразсъдъци и променя завинаги границите на поп жанра. Музиката в албума е толкова динамична и индивидуална, че е невъзможно да бъде щампована в рамката на конкретен стил – рок, поп или соул, нещо нечувано по това време. Когато излиза сингълът ‘“Beat It”, се появява нов вид поп-рок хибрид, който унищожава тихата, но продължителна сегрегация между музиката на белите и тази на цветнокожите, благодарение на участието на китариста Eddie Van Halen. В “The Girl Is Mine” чернокож и бял мъж се борят за сърцето на едно и също момиче. В албума е включена и песента “Wanna Be Startin’ Somethin’”, вдъхновена от афро ритмите и превърналата се в абсолютна класика “Billie Jean”, която е на основата на ритъм енд блуса. До този момент музикалният пазар не познава друг албум, съдържащ в себе си такова жанрово разнообразие и творчески колаборации между цветнокожи и бели музиканти. 
 
"Може би най-значимата расова битка, която Michael спечели, беше тази с видеоклиповете“, пише Joe Vogel, авторът на книгата за Michael Jackson "Man in the Music“ и продължава: "… Той беше завладян от тази нова арт форма и искаше да разказва своите музикални истории и да забавлява в невиждан до момента мащаб и ниво.  Независимо от изключителната кинематография,  драматичен разказ и ефектна хореография в “Billie Jean”, наскоро създадената и набираща сила музикална телевизия MTV, в чиято програма тогава влизат основно бели рок артисти, отказа да излъчи видеото. Но от Epic Records не спряха да упорстват. Битката беше "епична“. Когато телевизията излъчи видеото, стената вече беше разрушена. Рейтингите на MTV скочиха до небесата и тази заключена до момента врата за цяло едно поколение от афро-американски музиканти се отвори“.  
 
Следва видеото “Beat It”, в чийто сюжет Michael включва две улични банди, които накрая се сдобряват заради силата на музиката и танца. И накрая идва “Thriller”. Премиерата е в "AVCO Theatre“ в Лос Анжелис през 1983 с разпродадени прожекции в продължение на 3 седмици. Няма друг видеоклип, който да е предизвиквал такова вълнение и интерес сред публиката и който да привлича вниманието на следващите поколения в продължение на вече 30 години. Видеото е част от колективната ни музикална памет и е единственият видеоклип, регистриран в престижния каталог на Националния филмов регистър на САЩ, част от библиотеката на Конгреса.
 
Значимостта на Thriller и Michael Jackson са почетени веднага от индустрията. Албумът е номиниран в рекордните 12 категории и печели историческите 8 награди Грами, с което се превръща в албума, спечелил най-много Грами отличия накуп. Седем от статуетките отиват лично при Michael Jackson: Албум на годината, Запис на годината ("Beat It"); Най-добро поп вокално изпълнение ("Thriller"); Най-добра тон-режисура и запис (Thriller); Най-добро рок вокално изпълнение ("Beat It"); Най-добро R&B вокално изпълнение ("Billie Jean"); Най-добра R&B песен ("Billie Jean"). Осмото отличие на Michael е в категорията Най-добър запис за деца – сингъл или албум – за "E.T. The Extra-Terrestrial". Същата година той печели и 8 Американски музикални награди и 3 MTV Video Music Awards. Следващата година "Тhe Making of Michael Jackson's Thriller" печели награда в категорията "Best Video Album“ по време на 27-та годишна Грами церемония. 
 
По време на цялата си изключителна кариера Michael Jackson продава над 1 милиард копия от албумите си по целия свят, издава 13 номер едно сингли и е сред малкото артисти, въведени два пъти в Рок енд Рол Залата на славата. Книгата на рекордите Гинес го обявява за "Най-успешния изпълнител на всички времена“, Thriller - за най-продавания албум в света. Неговият талант, артистизъм, музика и хореография продължават да вдъхновяват поколения от поп, соул, R&B и хип-хоп артисти и почитатели. 
 
"Кристално ясно е, че Michael Jackson е най-великият и успешен артист на всички времена. И не е въпрос само на статистика - позиции в класациите и продажби с цифри. Той е най-големият заради абсолютната и чиста музикалност, която притежаваше. Thriller е завладяващ и наелектрезиращ албум…самото съвършенство. Аз съм невероятно горд да заявя, че Michael е сърцето и душата на компанията Epic Records и той е единственият и неповторим Крал на поп музиката. И така ще бъде винаги“, казва LA Reid, изпълнителен директор на Epic Records (Sony Music).  
 
“100 милиона продадени копия до момента и продажбите продължават. Thriller е феномен без аналог. С този проект Michael премахна границите на творчеството си, навлезе в различни емоционални измерения и наложи иновации в звученето. В процеса той събори редица бариери в музикалната индустрия и буквално обедини света чрез музиката си. Няма място на планетата ни, което да не е било докоснато от музиката на Michael. Тридесет години след премиерата си, Thriller продължава да бъде албум-откровение“, се казва в официалното съобщение на John Branca и John McClain, изпълнителни директори на Estate of Michael Jackson. 

Свързани новини

Историята на Джако - в НДК

09.10.2023

Нов филм за Краля на попа

31.01.2023

"Майкъл" - нов филм за Краля на попа

09.02.2022

Песни на Michael Jackson са фалшиви

27.08.2018

Обвиниха Michael Jackson в плагиатство

08.02.2018


flash