Американка с български корени първа сред най-влиятелните хора в съвременното изкуство

Американка от българско-италиански произход е на първо място в класацията на британското списание "Арт ривю" на най-влиятелните хора в съвременното изкуство за тази година,.

Родената в Съединените щати Каролин Кристов-Бакърджиев, която е слабо известна извън арт средите, е първата жена, оглавила престижната класация в нейната 11-годишна история. Предишни победители са световни знаменитости като китаеца Ай Вейвей, британеца Деймиън Хърст и американския колекционер и галерист Лари Гагосян.

54-годишната Каролин Кристов-Бакърджиев е родена в Риджуд, щата Ню Джърси. Нейният баща е български лекар, емигрирал след Втората световна война, а майка й - италианска археоложка. Кристов-Бакърджиев завършва история на изкуството и литература в университета в Пиза. Американката от български произход се занимава с история на изкуството и пише за вестници, преди да стане куратор на изложби.

Каролин Кристов-Бакърджиев бе похвалена от мнозина за своето представяне като куратор на 13-ото издание на най-престижната международна изложба за съвременно изкуство "Документа" по-рано тази година. Арт маратонът се провежда в германския град Касел на всеки пет години и продължава около 100 дни. Тазгодишното издание на "Документа", "разпръснато" в парковете, галериите, киносалоните и железопътната гара на Касел, е било посетено от около 860 хиляди души.

Втори след американката от български произход е Лари Гагосян, който бе четвърти в класацията на "Арт ривю" за 2011 г. Миналогодишният първенец - китайският художник дисидент Ай Вейвей, който намира място във водещите новини заради своя конфликт с властите - остана този път на трето място. Руската пънк група "Пуси райът" влезе за първи път в класацията тази година като признание за успеха, с който е насочила международното внимание към въпроса за свободата на словото.


Свързани новини

Банани с кокаин

06.02.2013

Лондон узакони гей браковете

06.02.2013

Деветгодишна мексиканка роди

06.02.2013

Джон Галиано срещу "Диор"

06.02.2013

Ирански астронавт до 2018

05.02.2013


flash