Погрижете се за есенните пуловери

В началото на есента живо ни интересува какви пуловери ще са актуални, тъй като те са бързо и ефектно спасение в студа. Един от проблемите с пуловерите е, че трябва да сме внимателни, когато ги перем. Не се притеснявайте, екпертите от woman.hotnews.bg ще ви дадат няколко съвета за това как да се грижите за любимите си меки блузи, независимо дали са от вълна, кашмир или изкуствени материи. 
 
Химическото чистене е начин да улесните нещата, но е скъпо и понякога неудобно удоволствие – кой иска постоянно да се занимава с ходенето до там и обратно? ето как да се погрижите за любимите дрехи сами.
 
Вълнени пуловери 
В повечето случаи е подходящо да перете вълнените си пуловери на ръка, но преди всичко се съобразете с указанията на етикета! А защо обичаме вълната? Първо: ланолинът, който се съдържа във вълната, предпазва от бактерии и елиминира миризмите. Второ: влакната не пропускат влага. 
Грижи: потърсете препарат, който е специално за вълна и кашмир (бебешки шампоан също върши работа). Сложете две капачки в леген с топла вода и накиснете за 10-15 минути. Изплакнете два пъти и ги стиснете – не изцеждайте. Сложете ги на закачалка, за да изсъхнат. 
 
Кашмирени пуловери 
Искате да носите кашмирения си пуловер чак до пролетта? Тогава не допускайте да се съсипе, защото ще бъде грозна гледка да увредите нещо толкова меко. За да избегнете подобна опасност, просто го изперете на ръка по същия начин, както вълнения. 
Грижи: мокрият кашмир може да се суши цяла вечност! За да ускорите процеса на сушене, просто трябва да отстраните излишната вода с много внимателно изстискване. 
 
Синтетични материи 
Акрилът е синтетична материя, популярна заради сходството си с вълната. Акрилът имитира текстурата, усещането и вида на дори най-меката вълна. Синтетичните материи обаче превъзхождат вълната и кашмира, защото са далеч по-лесни за поддържане. 
Грижи: настройте пералнята си на програма, щадяща материите и не сушете на висока температура в сушилнята. Избягвайте да слагате акрилните си пуловери на закачалка, за да не ги разтеглите в раменете. 
 
Как да отстраним топчетата 
Няма пуловери, които рано или късно да не станат на топчета. Най-лесният и ефективен начин да се справим с тях е да ги "обръснем“. Просто вземете бръсначка и отстранете досадните топчета. 
 
Най-добрият начин да запазите пуловерите си е да не ги съхранявате на закачалка. Така всяка отпусната тъкан има вероятност да се разтегли, а повечето пуловери имат навика да "порастват“. Запазете формата на любимия си пуловер, като го сложите в чекмедже или на някой рафт. Ако се налага все пак да ползвате закачалка, сгънете дрехата наполовина и я преметнете на закачалката.  

Свързани новини

Най-очакваното модно събитие

20.02.2024

Кой е цветът на 2024?

19.01.2024

Пробуждане на модата

21.11.2023

Секс иконата захвърли веригите на грима

11.10.2023

Всичко е розово!

24.07.2023


flash