National Geographic ни учи да просперираме с “Аритметика на живота”

National Geographic Channel стартира поредицата "Аритметиката на живота“ на 1 октомври от 21:00 часа. Ученият Джейк Поруей е водещ на 12-те половин часови епизода, които ще покажат на зрителите как статистическата наука стои зад ежедневни ситуации. Поредицата изследва теми като издръжливост, суеверие, скептицизъм, лъжи и привлекателност, чрез забавни експерименти и интерактивни игри.
 
Във всеки епизод Джейк задава интересни въпроси, например, каква е вероятността човек да стане герой или колко минувачи ще се намесят в конкретна ситуация на улицата. Отговорите се получават чрез експерименти. Зрителите ще научат много любопитна информация - като факта, че близо 60% от желанието ни да рискуваме е генетично; по-малките деца са склонни да са безразсъдни, за да привличат повече внимание; родените през лятото поемат повече рискове, защото са родени в период от годината, който кипи от активност.  
 
С помощта на гости в предаването, Джейк Поруей ще разбули различни мистерии. Менталистът Уейн Хофмън ще разкриетайните зад измамите в сферата на свръхестественото. Известният скептик д-р Майкъл Шърмър ще обясни защо понякога да си заблуден е хубаво нещо. Експертът по език на тялото Крис Улрич ще ни научи как да излъчваме увереност и издръжливост.Поредицата "Аритметиката на живота“ ще покаже на българските зрители как да просперират в работата и връзките си с хората.
 
“Статистически е доказано, че решението да не гледате това предаване е опасно за здравето ви.“, шегува се Поруей. "Учени вярват, че генът определя само 25% от продължителността на живота. Останалите 75% зависят от вас!“, обяснява водещият.
 
За водещия:
Джейк Поруей има бакалавърска степен по компютърни науки и е доктор на науките по статистика. Обича чуждите езици и музикалните инструменти, обсебен е от числа, данни и информация. Поруей споделя, че обича необработените данни, защото знае как да ги трансформира, така че да са използваеми и важни. 
 
През декември 2010 се присъединява към отдел "Проучване и развитие“ в "Ню Йорк Таймс“, където и в момента изследва връзките между социалната медия и процеса на създаване и споделяне на новини, както и разработката на дизайн на нови устройства.  
 
След две години в "Ню Йорк Таймс“, Джейк стартира фирмата "DataKind“. Нейна основна цел е да напасне програмисти с правителствени агенции, които да оформят данните като използваема информация. Начинът му на работа е въведен дори в Белия дом и Обединените нации.  
 
Джейк е работи за лабораториите на Google и Bell, както и по проекти на Office of Naval Research, DARPA и лабораторията на NASA за реактивни двигатели. Има награди от National Geographic, TED, PopTech и други. 

Свързани новини

"Хари Потър" се завръща като сериал

27.02.2024

Селена Гомес отново става магьосница

26.01.2024

Кой е големият победител?

07.11.2023

Сбогом, Чандлър Бинг

30.10.2023

Отменят наградите на MTV

23.10.2023


flash