Днес завършва 65-ят Фестивал в Кан

Журито на 65-я Фестивал в Кан ще остане затворено и откъснато от света днес, за да определи при закрити врата победилия от 22-та състезаващи се филма за "Златната палма".

Много известни, вече награждавани имена фигурират сред фаворитите в една понякога дискутирана селекция, но сред която се открояват австриецът Михаел Ханеке с филма си "Любов", румънецът Кристиан Мунджиу ("Отвъд хълмовете"), както и французите Жак Одиар ("От ръжда и кости") и Лео Каракс ("Holy Motors").

Последният прожектиран филм обаче, направи сензация в събота и може да обърка предварителните сметки. Става дума за "Кал" на 33-годишния американец Джеф Никълс.

Сред актьорите Жан-Луи Трентинян, вече награждаван през 1969 г. за ролята си в "Z" на Коста-Гравас, е претендент за играта си във филма на Ханеке. Вероятен конкурент му е Дени Лаван за ролята си във филма на Каракс. Освен ако някой от двамата съучастници от "Кал" Матю МакКонъхи (на снимката) и Тай Шеридън не им открадне приза.

Журито трябва да присъди с мнозинство 7 награди с тайни бюлетини - "Златна палма", Гран при, награда на журито, награда за най-добра мъжка и най-добра женска роля, за мизансцен и за сценарий. От сутринта осемте членове, сред които са Диане Крюгер, Еманюел Девос, модния дизайнер Жан-Пол Готие и американският режисьор Аликзандър Пейн, както и президентът на журито, италианският режисьор Нани Морети ще се затворят във вила "Домерг" на хълмовете в Кан. След последното преминаване по червения килим церемонията ще започне в 19.15 ч. местно време, като водеща отново ще е Беренис Бежо.


Свързани новини

Два БГ филма в конкурса на СФФ

04.02.2019

77 премиери на Master of Art

13.04.2018

"Силата се пробужда" чупи рекорди

28.12.2015

Дани Бойл потвърди "Трейнспотинг" 2

07.09.2015

"Съдилището" е БГ кандидатът за Оскар

04.09.2015


flash