Започва фестивалът в Кан

От днес в продължение на 12 дни във френския град Кан ще се проведе най-престижния кинофестивал в света, на който тази година ще бъдат представени 91 филма от 30 страни.

За 65-та година на фестивала ще дойдат най-известни лица от киното като Никол Кидман, Брад Пит, Марион Котийар, новото поколение на Зак Ефрон, Робърт Патинсън и Кристен Стюарт, а също Ева Мендес, Бил Мъри и Шон Пен и ще превърнат града на Лазурния бряг в Мека на блясъка и киното.

Кинозвездите ще изкачат един по един известните 24 стъпала, които днес ще бъдат покрити с митичния червен килим под портрета на Мерилин Монро, официален афиш на фестивала в Кан тази година, където тя никога не е идвала.

Актрисата Беренис Бежо ще води церемонията по откриването на фестивала. "Признавам, че не си давах сметка за големината на задачата, идвайки тук, (...) направо е страшно като си помислиш, че разполагаш само с минута и половина, за да откриеш фестивала, да кажеш на хората, че са добре дошли", казва съпругата на Мишел Азанависюс, режисьора на филма "Артистът", в който тя играе главната женска роля и с който започна кариерата й в Кан миналата година.

На терасите на кафенетата хората говорят за бокс-офис, покупка на права и откъси от филми, като същевременно отпиват розе и хапват салата от Ница. Председател на журито е италианският режисьор Нани Морети. Директорът на института "Люмиер" в Лион и председател на селекционната комисия на фестивала в Кан Тиери Фремо обеща различни изненади и хрумвания в 22-та филма, които ще участват в официалната надпревара.

На булевард "Кроазет" може видите модния дизайнер Жан-Пол Готие и Тим Рот, който пък е президент на журито за т. нар. селекция "Особен поглед".

През следващите дни програмата на фестивала ще покаже на публиката силното завръщане на Латинска Америка с многоочаквания филм "На пътя" на бразилеца Валтер Салес, върволица от кинематографични адаптации на литературни творби, Марион Котийар, която за първи път ще участва в състезанието с филма на Жак Одиар "От ръжда и кости", появата на Австралия и на аборигенското кино ("Сапфири"), по-скромното присъствие на Азия и по-силното на Америка...

Филмът, с който ще бъде открит фестивалът, е "Кралството на изгряващата луна" на режисьора Уес Андерсън с Брус Уилис, Тилда Суинтън и Харви Кайтел.


Свързани новини

Дуото с нова песен

02.04.2024

Лъчо c ново солово парче

18.01.2024

Ново начало след скандаУна година

10.11.2023

The Weeknd вместо Йе на Coachella

07.04.2022

Изхвърлиха музиканта от събитието

21.03.2022


flash