Нов смартфон ще изследва качеството на продуктите

Китайската компания Changhong представи смартфон с вграден сензор SCIO, който позволява на своите собственици да узнаят химичния състав на хранителни продукти и лекарства, информират от manager.bg. Премиерата бе на изложението зa битова техника Consumer Electronics Show 2017 в Лос Анжелис, съобщава Digital Trends.

Портативният SCIO сензор, разработен от голямата американска компания Analog Devices, работи чрез изпращане на импулс, близък до инфрачервената светлина, благодарение на който се регистрират молекулите на съдържащите се вещества. Полученият обратен сигнал се изпраща към сървър, където информацията се сравнява с огромна база данни. 

Обикновено тези спектрометри не са евтини и се използват главно в заводи и лаборатории. Разработчиците обаче са съумели да адаптират устройството за смартфони, като са намалили размера и съответно разходите по изработването му. 

За да разберете химичния състав на продукта е достатъчно смартфона да се доближи на няколко милиметра до продукта. Общото време на анализа отнема само няколко секунди. Новият смартфон е в състояние да определи например, дали млякото не е пресечено, какъв е съставът на сладкото от ягоди, какво е количеството алкохол в коктейлите, има ли токсични вещества в една чиния с храна. Смартфонът може да провери автентичността и на лекарства, тъй като не малка част от най-полулярните, като виагра например, нерядко биват фалшифицирани, според изданието.


Свързани новини

Кубрат Пулев излиза срещу Кевин Джонсън

28.04.2017

Melody става част от Оберон Радио Макс

13.04.2017

Тече втора "Работилница за репортери"

11.04.2017

Радио Fresh! търси най-задружния клас

22.03.2017

13 проекта c VIVACOM Регионален грант

15.03.2017

Коментари


flash