Нов смартфон ще изследва качеството на продуктите

Китайската компания Changhong представи смартфон с вграден сензор SCIO, който позволява на своите собственици да узнаят химичния състав на хранителни продукти и лекарства, информират от manager.bg. Премиерата бе на изложението зa битова техника Consumer Electronics Show 2017 в Лос Анжелис, съобщава Digital Trends.

Портативният SCIO сензор, разработен от голямата американска компания Analog Devices, работи чрез изпращане на импулс, близък до инфрачервената светлина, благодарение на който се регистрират молекулите на съдържащите се вещества. Полученият обратен сигнал се изпраща към сървър, където информацията се сравнява с огромна база данни. 

Обикновено тези спектрометри не са евтини и се използват главно в заводи и лаборатории. Разработчиците обаче са съумели да адаптират устройството за смартфони, като са намалили размера и съответно разходите по изработването му. 

За да разберете химичния състав на продукта е достатъчно смартфона да се доближи на няколко милиметра до продукта. Общото време на анализа отнема само няколко секунди. Новият смартфон е в състояние да определи например, дали млякото не е пресечено, какъв е съставът на сладкото от ягоди, какво е количеството алкохол в коктейлите, има ли токсични вещества в една чиния с храна. Смартфонът може да провери автентичността и на лекарства, тъй като не малка част от най-полулярните, като виагра например, нерядко биват фалшифицирани, според изданието.


Свързани новини

Радио Fresh! с 30-те хита на 2016

22.12.2016

"Таласъмите не спят зимен сън"

07.11.2016

John Newman отново с рак на мозъка

04.08.2016

Отменят рап концерти в САЩ

02.06.2016

Радио Fresh! по BG Music Channel

25.05.2016

Коментари


flash