7 онлайн измами, с които да внимаваме по празниците

Коледните и новогодишни празници наближават и някои от нас със сигурност ще прибягнат до Интернет в търсене на подаръци за специалните ни хора. Всяка година, именно през декември анализаторите на пазара отчитат истински бум в онлайн търговията, който до голяма степен допринася за огромните приходи на тази сравнително млада индустрия.

Същият този бум, обаче, предизвиква и появата на едно негативно явление – Интернет измамата. Знаейки, че ние ще купуваме подаръци онлайн, измамниците са най-активни именно непосредствено преди празниците. Затова трябва да започнем да бъдем внимателни още отсега. Ето 7 неща, от които трябва да се пазим, според MSN.com.
 
1. Мобилни вируси

Ако възнамерявате да пазарувате през мобилния си телефон или таблета, то бъдете особено внимателни. Тази година измамниците ще се опитат да стигнат до нас чрез една от най-новите технологии за реклама – QR кодовете, така че бъдете особено внимателни с тях.

2. Зловредни приложения

Мислете два пъти преди да изтеглите което и да е приложение. Някои от тях са направени специално за това да крадат информация от телефона ви или автоматично да изпращат SMS-и на висока цена.

3. Фалшиви промоции и игри във Facebook

Дали ще става въпрос за игра, чиято награда е два самолетни билета, или просто купон за отстъпка за някаква услуга, промоциите във Facebook могат да бъдат за всичко. Не се хващайте толкова лесно на въдицата, обаче. Създателите на тези фалшиви промоции и игри целят единствено и само достъп до личната ви информация.

4. Фалшив антивирусен софтуер

Този тип софтуер ви кара да вярвате, че компютърът ви е заразен, след което ви предлага да го възстановите с определена услуга. Внимавайте с такива съобщения. В крайна сметка ще се окаже, че именно тази услуга е вирус.


5. Празнични скрийнсейвъри

Покрай Коледа и Нова година ще започнат да излизат тематични скрийнсейвъри, картички и рингтонове. Да, забавни ще са, но имайте предвид, че някои от тях са потенциални носители на зараза.

 
6. Празнични фишинг измами

Само един пример за подобна измама би било съобщение от UPS, например, което ви предлага отстъпка от цената на някоя пратка или нещо подобно срещу личните ви данни. Опитайте се да разберете дали компанията действително предлага такова нещо някъде другаде, например на официалния й сайт.
 
7. Измами с ваучери и отстъпки

В Интернет така или иначе изобилства от оферти на сайтове за групово пазаруване, но по време на празниците те стават много повече, а някои от тях съвсем не са направени за наше добро. Като се има предвид, че тук вписваме и данните от кредитните си карти, трябва да подхождаме изключително внимателно.

digital.bg



flash