Представиха iPhone 4S

iPhone4S така се казва новата версия на популярния телефон на "Епъл", съобщи "Ройтерс". S-идва от Speed (скорост), а джаджата беше представена преди броени минути от главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук. Това е и първата поява "в светлината на прожекторите" на Кук, който пое поста на изпълнителен директор на "Епъл" Стив Джобс, който се оттегли през август.
По-бърз процесор, по-добра камера, по-издръжлива батерия, нови приложения, две антени, възможност за теглена на информация от информационния облак на "Епъл", това накратко са новите възможности на iPhone4S. Дизайнът остава фактически без промяна. 

В телефонът се монтира нов A5 двуядрен процесор, който е седем пъти по-бърз в графичен режим от слагания в iPhone 4 и два пъти по-бърз при изпълнението на основните операции. Новата джаджа на "Епъл" ще разполага с две антени, като потребитлят може да превключва между тях за по-добър прием на сигнала. "Антена гейт" приключи, обявиха от компанията. Важна подробност е, че iPhone 4S може да работи в двата стандарта - GSM и CDMA, което на практика позволява устройството да се използва с всички съществуващи мобилни оператори. 
 
Батерията на новия iPhone4S ще позволява 8 часа разговори, които могат да скочат на 14 часа, ако се използва 2G мрежа. Телефонът ще издържа и десет часа гледане на видео.
 
Свалянето на данни от интернет пък ще става два пъти по-бързо. iPhone 4S разполага с 8 мегапикселова камера, която позволява да се правят снимки с резолюция 3264 на 2448 пиксела.

Това ще рече, че фотосите от телефона могат да се принтират на гланцирана хартия с размер 8Х10. Камерата снима 33% по-бързо, като образът има с 30% по-голяма острота. В режим видео iPhone4S вече ще снима филмчета с висока резолюция (HD видео).
 
Новият телефон предлага със 73% по-силна осветеност на дисплея, като адаптирането към светлината става с 1/3 по-бързо от сегашния модел.
 
На представянето Кук съобщи, че до момента "Епъл" са платила 3 млрд. долара за развитието на различни приложения за iPhone. Те се радват на голям интерес като потребители са изтеглили 18 млрд. апликации.
 
Едно от новите приложения е "Cards", което позволява да се правят и изпращат поздравителни картички по различни поводи. Постигната е договореност да се ползват разработените картинки на популярни сайтове като American Greetings и Shutterfly. В много от приложенията на новия iPhone 4S са интегрирани елементи от туитър.
 
Ново приложение е и Family and Friends, което позволява лесно локализиране на роднини и познати, споделяне на позиция на забележитебност, като има пълна конфиденциалност на данните. Функцията "Намери ми приятелите" пък показва местоположението на избрани познати, като се използва функционалността на техните iPad устройства
 
На 12 октомври се очаква да бъде лансираната и добавка към операционната система, която ще позволи устройството да използва базата данни от "облака" на "Епъл". От там ще могат да се теглят филми, музика, книга. 
 
От "Епъл" съобщиха също, че до момента са продадени 250 млн. устройства с тяхната операционна система IOS, която се използва и от iPhone.
Цената на новия iPhone 4S с 8 гигабайта вградена памет ще е 99 долара, а на този с 16 гигабайта - 199 долара. Телефонът с 32 Gb ще се продава за 299 долара, а този със 64 гигабайта за 399 долара. Продажбите в САЩ, Канада, Австралия, Великобритания, Франция и Германия започват на 14 октомври. Две седмици по-късно смартфонът ще се появи на пазарите в още 22 страни.
 
Според "Ройтерс" вече е на лице разочарование от факта, че "Епъл" не представиха нов iPhone, а модернизиран стар. Това е довело до понижаване на цената на акциите на компанията с почти 4%.
 
Очакванията са, че въпреки тежкото състояние на икономиката и предпазливостта на потребителите при харченето на пари отново ще има опашки за устройството, както и за предишните продукти на "Епъл".
 
"Потребителите гледат на продуктите на Apple като на такива, които е задължително човек да притежава", коментира пред "Ройтерс" Ченинг Смит, съуправител на инвестиционния фонд Capital Advisors Growth Fund, който е акционер в компанията. "Телефоните и изобщо продуктите на компанията вече се превърнаха почти в необходимост. Не очакваме продажбите им да започнат да падат", допълва той.
 
Анализатори обаче посочват, че най-новата версия на популярния смартфон се появява във време, когато едновременно икономиката глобално се забавя, а конкуренцията в сектора е в най-високата си точка. Статистиката показва, че всеки ден в световен мащаб се активират 550 000 базирани на операционната система Android устройства, включително таблети. Инвеститори и анализатори обаче смятат, че способността на "Епъл" да "генерира ентусиазъм" у потребителите ще спаси продуктите й от спад в продажбите.

дневник.бг



flash