Googlе - най-атрактивният работодател

Интернет гигантът Googlе е най-атрактивният работодател както за инженери, така и за бизнес професионалисти, сочи ново проучване. Компанията доминира в класацията на Universum, изготвена на базата на анкета сред 160 хиляди специалисти от 12-те най-големи икономики в света.

За трети поредна година Google оглавява рейтинга "The World's Most Attractive Employers 2011" и в двете основни категории - бизнес специалисти и инженери, припомня CNET, информира „Тechnews.bg”.

Пазарът на таланти, търсещи бизнес кариера, се доминира от компаниите за професионални услуги и такива, които предлагат нова работна култура в динамичната среда. В последните три години Google е номер едно работодател с ясна стратегия за талантите, коментират от Universum.

В челната десетка намират място и други технологични компании. Microsoft заема шесто място в категорията на бизнес професионалистите, а Apple е девета. Сред първите 50 компании са още IBM, Hewlett-Packard, Intel, Dell и Cisco Systems.

При инженерните кадри доминацията на ИТ компаниите е смазваща. Веднага след Google, на второ и трето място като най-атрактивни работодатели се нареждат IBM и Microsoft. Intel държи пета позиция, шеста е Sony, следвана от Apple. На челни места са още HP, Cisco, Oracle, Nokia, Dell и Lenovo.

Авторите на рейтинга от Universum отбелязват нарасналата конкуренция за таланти в областта на софтуера - битка, която засега се печели от американските компании.

"Софтуерната индустрия е силно зависима от своя човешки капитал, оттук и усилията да бъдат привлечени и задържани най-светлите умове в света", коментира Карло Дуратуро, мениджър в Universum. "Днес има нова парадигма на работната култура - релаксиращи и творчески офиси - и отчасти дължим това на софтуерната индустрия. Поколението Y се чувства много комфортно, работейки в тази нова среда".

Като цяло, американските мултинационални компании доминират и двете категории на рейтинга - инженери и бизнес професионалисти. Финансовите компании са по-популярни сред бизнес кадрите, докато технологичните фирми са най-атрактивни за инженерите. Търсещите работа и от двете категории посочват баланса работа/живот като най-желано предимство, което работодателят може да предложи.

Проучване на Universum от март тази година сред 10 000 студенти също определи Google заедно с Apple за лидери сред най-желаните работодатели. Прави впечатление, че сред атрактивните работодатели в настоящата класация отсъства хитът в хай-тек индустрията - Facebook.



flash