Търси в сайта...

„Божествената частица” е открита, твърди таен документ

Научният свят е разбунен от възможната сензация в областта на физиката: "божествената частица", или бозона Хигс, който не една година се търси от учените, работещи в Големия адронен колайдер, вероятно е открита, съобщава Кросс

Най- малкото това става ясно от един вътрешен документ, който се „промъкна" в интернет и е публикуван в блога на Питер Войта, математик от Колумбийския университет. Лицето, което е изпратило документа на математика не се е представило. Самият Войт твърди, че не е свързан с учените, работещи на ускорителя и източникът на публикацията е неизвестен, пише британският вестник „Дейли мейл". Според документа, учените са успели да открият следи от разпадането на бозона Хигс на два фотона. Масата на бозона, според тези данни, трябва да бъде около 115 гигаелектронволта на квадрат от скоростта на светлината.

Едновременно с това, авторите на документа отбелязват, че тези събития стават примерно 30 пъти по-често, отколкото предсказва теорията. Според много учени документът е фалшификация. Известни физици отбелязват, че анализа е направен, базирайки се на относително малко данни. Освен това, ако бозонът Хигс съществува в този диапазон, то би трябвало да бъде "видян" и от детекторите на ускорителят „Теватрон".
Но, ако, все пак, откритието е направено, то тогава то ще доведе до значителен пробив във физиката на елементарните частици, което ще позволи по-добре да бъде разбран строежът на Вселената. Физикът Шелдън Стоун от Сиракузкия университет заяви, че, ако съобщението е истинско, то това е огромна крачка в развитието на физиката.



flash