Най-известните коледни базари в Европа

Коледният дух вече се усеща.

Елхите светнаха, а Коледните базари вече са отворени. Традиционните панаири привличат милиони посетители от цял свят със своите кулинарни предложения, ръчно изработени сувенири и палитра от забавления и шоу програми. Затова днес решихме да ви представим 10-те най-известни и забележителни коледни базари в Европа, които задължително трябва да посетите.

Светлинно шоу в Будапеща

Най-красивият коледен панаир в унгарската столица Будапеща посреща с над 100 сергии, пълни с чудни сувенири, горещо вино и ухаещи апетитно лакомства. Ефектната атмосфера на базара се допълва от изключителното светлинно шоу, прожектирано всеки ден върху фасадата на базиликата "Свети Стефан". Верни на коледните традиции, всяка празнична неделя се запалва нова свещ върху адвентния венец. Церемонията е съпътствана от различна музикална програма. Тъй като Коледа е празникът на любовта и грижата един към друг, организаторите канят няколко благотворителни организации. А тържествата продължават до 1 януари.

Приказният чар на Виена

Кой не е чувал за красотата на Виена, а още в края ноември милиони започват да се стичат в австрийската столица, за да посетят един от най-известните коледни базари. Всяка година той превръща площада на кметството в блестяща приказна земя. Очакват ви страхотни подаръци, украса за елха, сладкиши и топли напитки, както и въртележка и забавни работилнички за децата. Дърветата са празнично украсени и греят в море от светлини. Базарът продължава до 26 декември. Другото горещо място е пред двореца Шонбрун, където може да видите традиционни занаяти, ръчно изработена украса, коледни концерти и богата детска програма.

Пищна заря в Монтбелиард или най-старият коледен базар в Страсбург

Световноизвестен с красотата на своите илюминации, коледният базар в Монтбелиард е традиционен и автентичен. Разположен във Франш-Конте (Източна Франция), града, прочут със своето гостоприемство, се превръща в истинска магия няколко седмици преди Коледа. До 24 декември на 140 сергии може да опитате вкусни местни предложения, да се възхитите на разнообразието от изкуства и занаяти и да потанцувате под звука на хоровите песни. И за още един базар във Франция, който няма как да пропуснем – този в Страсбург. Това е един от най-старите коледни базари в Европа, който започва през далечната 1570 г. и оттогава се е развил значително. Разпръснат на повече от 10 места, включително част от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО Grande Île, изключително популярният базар осветява града с хиляди блещукащи коледни светлини и празнични орнаменти. Привличайки над два милиона души годишно, той включва стотици дървени щандове, продаващи всичко - от декорации и подаръци до местно елзаско вино. Place Klebe е може би най-популярното място благодарение на голямото коледно дърво.

Танц на милиони светлинки в Крайова

Ако не Ви се пътува до Западна Европа. Съседна Румъния също може да се похвали с изключителен коледен базар - този в Крайова, който продължава чак до 8 януари. Посетителите могат да се насладят на различни коледни събития, пазари, ледена пързалка, концерти, творческите работилници и щандове за храна на четири различни места в града - площад "Михай Витеазул", Стария център, площад "Уилям Шекспир" и района на фонтана "Доляна". Локациите са свързани с над 1 милион светодиодни крушки. Огромни цветни кукли радват очите на малки и големи, множество коледни елхи са украсени във всяка от зоните. Но най-удивителното нещо в Крайова са коледните къщички, вълшебно изрисувани и оригинално издълбани с различни герои от приказки от най-талантливите художници на Румъния.

Кулинарни изкушения във Франкфурт

Знаете ли, че коледният базар във Франкфурт съществува от 1393 г.? Германската традиция в коледните празненства е наистина впечатляваща. Всяка година шампионът на Германия посреща над милион посетители. Тази година гостите могат да се насладят на феерия от светлини, къщички с над 200 щанда на старинния площад "Paulsplatz", "Рьомерберг" и край реката Майн до 23 декември. Известен с неустоимата си кулинарна част - наденички, карамелизирани ябълки и още, за истинските ентусиасти се предлага и тур под мотото "греяно вино, истории и сладкиши". 30-метровото празнично дърво и концертите ще допълнят приказната атмосфера.

Екзотиката на Мадейра

Невероятни през цялата година, Мадейра и Порто Санто са магически за коледните празненства. Представете си два острова с рядка красота, декорирани с хиляди светлини по Рождество. Базарите предлагат голямо разнообразие от продукти, включително екзотични цветя, традиционни сувенири и, разбира се, типични деликатеси и напитки за сезона. Очакват ви и мили коледни песни в изпълнение на фолклорни групи. Тържествата започват на 1 декември и завършват на 9 януари. А известното шоу с фойерверки е едно от най-красивите в Европа. То е записано в Книгата на световните рекорди на Гинес като най-голямото в света. 

Очарованието на Брюксел 

Със своите 2,5 милиона посетители коледният базар "Winter Wonders" ("Зимни чудеса") превръща Брюксел в коледна столица, наред с Будапеща и Виена. Организаторите на събитието всяка година вдигат летвата все по-високо. Очакват ви великолепни звукови и светлинни представления, величествена елха, яслите на Христос в реален размер, ледена пързалка, вълшебни светлини и множество изложби. И, разбира се, невероятни коледни сергии, пълни със съкровища, които ще зарадват любопитните и ще раздразнят вкусовите ви рецептори.

Столицата на стъклените играчки

В самото сърце на чешката столица Прага се намира традиционният коледен базар, където в десетки дървени сергии търговците предлагат ръчно изработени играчки от духано стъкло, продукти от стъклени перли или слама, ръчно бродирани покривки, дървени играчки, формички за бисквити и много други неща. Възрастните ще се насладят на типичното греяно вино, а всички любители на добрата храна - малки и големи, ще похапнат традиционни коледни бисквитки, горещи печени кестени, джинджифилови сладки или типични чешки колбаси на скара и шишчета.

Девет милиона посетители в Манчестър

Един от най-големите и красиви коледни базари в Обединеното кралство е в Манчестър. Manchester Christmas Markets, който продължава до 22 декември, е идеална дестинация за екскурзия. Стартирал през 1999 г., той бележи изключителен ръст, разраствайки се всяка година, и сега привлича повече от девет милиона посетители. Около 300 красиво изработени сергии предлагат апетитна храна от цял свят, напитки и фино изработени подаръци за Коледа в сърцето на оживения център на града. Разпръснати в 10 отделни обекта - всеки със свой характер, коледните базари в Манчестър имат какво да предложат на всеки.

Загреб - все по-желана коледна дестинация 

Коледният базар в Загреб, който ще продължи до 6 януари, ни връща обратно в детството със стотиците си играчки. В последно време "Advent Zagreb" се превърна в желана коледна дестинация заради страхотната атмосфера и гостоприемството на местните жители, които използват това магическо време на годината, за да представят града си в пълния му блясък. Навсякъде ви посрещат усмихнати лица, а грациозните коледни песни от балконите танцуват във въздуха заедно със снежинките. Това е магията на Рождество, която само Загреб може да предложи.

Това са само част от предложенията ни за една зимна екскурзия в Европа, за която няма да съжалявате, ако предприемете. Весели празници!


Свързани новини

Fresh! Коледа с любимите ни артисти

22.12.2020


flash