Светът е вече Олимпиада

XXX-те Летни Олимпийски игри бяха открити официално на Олимпийския стадион в Лондон.

Победителят в завършилата наскоро Колоездачна обиколка на Франция Брадли Уигинс даде символичното начало на церемонията, удряйки най-голямата хармонично настроена камбана в Европа, поставена на сцената на стадиона. С отброяване на последните секунди, от 23:00 часа българско време, стартира вълнуващата тричасова церемония по откриването на Игрите, режисирана от Дани Бойл.

Шоуто, което проследи историята на британската култура, бе гледано от около 4 милиарда души по целия свят. 80 000 късметлии са днес на стадиона, за да наблюдават представлението, което е гледано на живо и от 120 световни лидери, между които президентът на България Росен Плевнелиев.
Откриващата церемония започна с рецитал на известния британския актьор Кенет Брана от пиесата на Уилям Шекспир "Бурята". След частта "Зелена и спокойна земя" се премина към Индустриалната революция, а след това и към Първата световна война. "Появи се" и Уинстън Чърчил. Всяка част отразяваше характерните облекла и поведение на хората от тези епохи. В крайна сметка над главите на участниците се съединиха петте кръга на Олимпийските игри, които искряха.

Следващата голяма част представи артистичен клип с актьора Даниел Крейг (в ролята на Джеймс Бонд), който пристигна в Бъкингамския дворец, за да придружи кралица Елизабет II до Олимпийския стадион и то с хеликоптер. Разбира се, ролята на Елизабет изпълняваше актриса. Вече на живо, Кралицата се появи на Олимпийския стадион със своя съпруг принц Филип, а междувременно започна издигането на британския флаг "Юниън Джак" и изпълняването на националния химн "Бог да пази Кралицата". До нея пък застана президентът на МОК Жак Рох.
След това се появиха деца и участнички, облечени като медицински сестри от болницата за деца Ормънд в Лондон. Церемонията вече стигна до 30-те години на миналия век.

Авторката на "Хари Потър" Джей Кей Роулинг започна да чете книга за приключенията на Питър Пан. Чудовища, начело с Волдеморт, в същото време нападнаха обградиха децата, които бяха останали сами в леглата си. Не мина много време и лошите същества бяха изгонени от самата Мери Попинс. Роуън Аткинсън, известен като Мистър Бийн, след това донесе усмивки по лицата на зрителите, а историята продължи да "лети" пред погледа на света ...

Стигна се и до днешни времена в програмата на церемонията. Тази част показа живота на семейството на тийнейджърката Джун и изживяванията на всеки един член от него. Събитията се преместиха от къщата на семейството към купона на улицата под звуците на незабравими песни от последните няколко десетилетия. В крайна сметка Джун си намери ново гадже. Последва рязка смяна на ритъма и появяването на Тим Бърнарс Лий, изобретил Световната мрежа (WWW), а след това имаше минута мълчание, за всички, които вече не са между нас. На стадиона бе прожектиран и пътя на олимпийския огън до съоръжението.
В желанието си да съкрати церемонията, МОК смени наименованието на дефилето на спортистите и зрителите на стадиона наблюдаваха "Парад на спортистите", а не "Парад на нациите". Първи, по традиция, на стадиона дефилираха гръцките спортисти, като страна, дала на света Олимпийските игри.

Гимнастикът Йордан Йовчев, който ще участва на шестата си Олимпиада в Лондон, изведе с родния флаг българската делегация на церемонията по откриването на Игрите. Нашите излязоха на Националния стадион в Лондон под номер 31 в "Парад на спортистите". Спортистите ни се бяха издокарали в изготвените специално за Игрите костюми, докато от трибуните ги приветстваше президентът Росен Плевнелиев. Колоната от участниците бе затворена от представителите на домакина - Великобритания.
Лондон е първият град в историята, който ще домакинства на модерни Олимпийски игри три пъти. Столицата на Великобритания вече приветства най-добрите спортисти в света през 1908 и 1948 година. В столицата на Великобритания ще се състезават с 538 спортисти по-малко от надпреварата в Китай, където бяха 11 028. Това е и най-малкият брой атлети на Олимпиада от 16 години насам. За първи път обаче има толкова много жени на Олимпийски игри - цели 4 688. На Игрите през 1908 година мъжкото участие е 53 пъти повече от женското. Общият брой на медалите на Игрите е 302. От българска страна атлетите на Игрите са 63, а спортистите ни са разделени в 16 вида спортове.

Българското участие в Лондон вече започна в петък, като в квалификациите в стрелбата на лък участва Явор Христов. В събота на кортовете на "Ол Инглънд Клъб" ще излязат Цветана Пиронкова и Григор Димитров. Йордан Йовчев ще участва на квалификациите в спорната гимнастика, Петя Луканова започва надпреварата на 10 метра въздушна пушка, а колоездачите Данаил Петров и Спас Гюров ще вземат участие в общия старт. Детелин Далаклиев пък стартира участието си в олимпийския турнир по бокс в категория до 56 килограма.


Свързани новини

Бекъм се паникьосала от сцената

20.08.2012

Игрите вдъхновили 150 млн туита

13.08.2012

Дани Бойл работи по филм за Олимпиадата

13.08.2012

Закриха Олимпийските игри

13.08.2012


flash