Убийството на Осама, "Окупирай" и социалните мрежи са във фокуса на 2011г.

2011 година бе превратна за Световния мир.

На 2 май при акция на американската армия в Пакистан, бе съобщено, че е убит ръководителят на световната терористична мрежа Ал Кайда Осама бен Ладен. Това е и най-сензационната новина за американските медии през отминаващата година.
През седмицата, след като стана ясно, че Бeн Ладен е убит, медиите в САЩ са посветили на новината 69 процента от статиите, репортажите и коментарите си, което е е рекорд за пет години насам. На 20 октомври от опозиционери бе разстрелян и Муамар Кадафи, с което дойде краят на войната в Либия. Управлявайки с твърда ръка и използвайки враждите между различните племена, Кадафи успя да се задържи на власт цели 42 години. Броени дни преди края на годината почина севернокорейският лидер Ким Чен Ир. Въпреки, че Северна Корея е в тежко икономическо състояние, а хората буквално умират от глад, милиони се стекоха в Пхенян, за да оплакват починалия вожд. Междувременно телевизията на Северна Корея вече направи първи стъпки към издигането в култ и дори обожествяването на новия корейски вожд - Ким Чен Ун.

Най-голямото бедствие през годината бе опустошителното земетресение в Япония. На 11 март трус от близо 9 по Рихтер, предизвика 10-метрово цунами, което помете цели градове. Последва тройно бедствие, защото вълните заляха АЕЦ "Фукушима 1" и предизвикаха най-тежката ядрена криза в света след "Чернобил". 20 000 души загинаха от труса и цунамито, а 50 000 останаха без дом. Страната все още се бори с последиците от катстрофата.
В разгара на лятото, масово клане в една от най-спокойните и подредени страни в света - Норвегия, шокира света. Общо 92-ма души загинаха при два кървави атентата извършени от крайнодесния екстремист Андерш Брайвик. 34-годишният мъж, който впоследствие бе освидетелстван от лекарите, ще прекара живота си в психиатрия.

2011 година определено може да се запише в историята с определенията "Протест” и "Социални мрежи”. Активистите от движението "Възмутени" в Испания започнаха с първите протести срещу икономическия ред, след което започнаха акциите "Окупирай" в Ню Йорк, Отава, Лондон и в други градове по света. Арабският свят бе разтресен от "Арабската пролет”, която след Тунис, Египет и Либия все още не е приключила.

Европа, а и светът погледнаха към Гърция, която през цялата година беше сковавана от масови стачки срещу жестоките финансови ограничения, срещу които Европа продължвава да отпуска спасителни заеми. Първи по рода си безредици започнаха на 6 август в Лондон, когато стотици се събраха да протестират заради смъртта на младеж, застрелян от полицай. По-късно на улиците излязоха тълпи мародери, които чупеха коли, витрини и столицата изглеждаше като по време на война.

На 29 април в Уестминстърското абатство в Лондон се състоя тържествената церемония по бракосъчетаването на внука на британската кралица принц Уилям и Катрин, по известна като Кейт Мидълтън. Над 600 000 души  изпълниха улиците на британската столица, за да видят процесията. На сватбата бяха поканени десетки държавни ръководители от цял свят, както и редица знаменитости от шоубизнеса. Сър Елтън Джон, който бе близък приятел на покойната принцеса Даяна, каза, че ако тя беше жива със сигурност щеше да хареса избраницата на сина си.

Втората кралска сватба през годината бе в началото на юли, когато се състоя венчавката на принца на Монако Албер Втори с годеницата му Шарлийн Уитсток. За щастливото събитие в княжеството, чието население е едва 35 000 души, пристигнаха 200 000 туристи.

Френският президент Никола Саркози стана първият държавен глава във Франция, който се разведе, ожени и стана баща за един мандат.Това се случи на 19 октомври, когато Карла Бруни роди малката Джулия.

Сред най-големите медийни скандали на годината станаха секс аферите на италианския премиер Силвио Берлускони. Под техен натиск, подсилен от икономическата криза, в крайна сметка Берлускони  подаде оставка. Секс скандал „уволни” и шефът на МВФ Доминик Строс-Кан, като го изгони завинаги от политическата сцена.

През юли най-продаваният британски таблоид "News of the World", собственост на Рупърт Мърдок, бе закрит след 168 г. на пазара. Краят му дойде след мега скандал с подслушване на мобилни телефони на звезди и обикновени граждани.

През 2011г. казахме сбогом на "гуруто на модерните технологии" Стив Джобс, който дълги години се бореше със страшната диагноза рак на панкреаса, както и на певицата Ейми Уайнхаус. С кончината си на 27 годишна възраст тя влезе в клуба на безсмъртните изпълнители, наречен "Клуб 27".


Свързани новини

Край на скандалния сериал

30.08.2023

The Weeknd с първа колаборация с Мадона

02.06.2023

Виж най-горещите премиери в Кан

16.05.2023

The Weeknd си отива

16.05.2023

"Double Fantasy": ново от The Weeknd

21.04.2023


flash