Halloween в Белия дом

Вампири, вещици, призраци, зомбита проникнаха в събота вечерта на добре охраняваната територия на Белия дом във Вашингтон и бродиха по Северната поляна, търсейки жертви  Сред другите "нападатели" бяха Батман, Хари Потър и пиратът ДжакСпароу. Първото семейство на САЩ по традиция отбеляза любимия на милиони американци празник Хелоуин.

Този път в Белия дом, осветен в оранжев, тиквен цвят, президентът Барак Обама и съпругата му Мишел бяха поканили ученици от редица учебни заведения в американската столица и от съседните щати Вирджиния и Мериленд. По дърветата и храстите край Белия дом бяха окачени паяжини, маски, скелети и други атрибути на празника. Можеха да се видят също снопове слама и тикви с различни размери, символ на празника. Военен оркестър се  бе погрижил за съответстващия на Хелоуин ужасяващ фон.

В момента, в който на вратата на Белия дом се появиха президентът Барак Обама и съпругата му Мишел,  пред тях веднага се изви дълга опашка. Президентът подари на всеки бонбони, бисквити и сухи плодове. С някои от децата Обама си направи снимки, поздравяваше ги с Хелоуин и се шегуваше. В снежната,студена събота президентът на САЩ не забрави да попита малчуганите дали не им е студено. А първата дама зави в палтотоси треперещо от студ дете.

"Какво е това? Погледнете го - възкликна по едно време президентът, сочейки едно от децата.  - Човек без глава. Ужасяващо!"

Служители на Белия дом, помагащи при раздаването на лакомствата, също бяха се превърнали в каубои, бели зайци и още какво ли не. Самият президент Обама и съпругата му Мишел, коятопреди две години се появи костюм на Жената-котка, сега не бяхасе остюмирали.  Децата на първото семейство Саша и Малия неприсъстваха.


Хелоуин, празникът на Вси светии, се отбелязва през нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. Смята се, че в САЩ  традицията е пренесена от ирландците, където датира от древността. В основата на празника са залегнали езическите поверия, че в нощта на 31-ви октомври срещу 1 ноември душите на умрелите се връщат в домовете си. За да бъдат прогонени, хората се обличат в страшни костюми, а пред вратите се оставя храна за мъртвите.  Важна част от празника е тиквеният фенер, наричат Светещият Джак. На Хелоуин в САЩ децата се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да им даде, трябва да му бъде спретнат номер за наказание.



flash