Най-безсмислените изобретения в историята

Трудно е да се каже кога човекът е започнал да изобретява неща. Като се замислим, дори когато сме живеели по дърветата и сме приличали повече на маймуни, отколкото на хора, ние все пак сме били достатъчно умни, за да превръщаме камъните в сечива. Така че не би било пресилено да кажем, че жаждата за изобретения съпътства човека от самото му начало.

Същата тази жажда, която е тласнала първите хора да измислят каменните сечива, е вдъхновила и изобретяването на компютъра. През стотици хилядите години между тези две изобретения хората постоянно са усъвършенствали своите знания и способности. Понякога, обаче, изобретателите са създавали неща не защото от тях е имало нужда, а просто защото са можели. Вижте кои са най-безсмислените изобретения в науката според NationalGeographic.com.

1. Машина за трапчинки

През 1896 година немският изобретател Мартин Гьотце изобретил „апарат за създаване на трапчинки по човешкото тяло”. Това устройство приличало на огромен метален пергел. За да е получат трапчинките, хората просто трябвало да прещипват кожата си с инструмента.

 

1_400_07

 

2. Огнехвъргачка за велосипеди

През 1900 година нюйоркчанинът Едуард Уагнър изобретил система, която помагала на велосипедистите да се отървават бързо от кучетата, които имали навика да бягат след тях. Системата представлявала устройство, закачено за кормилото, което позволявало на колоездача да управлява велосипеда с една ръка, докато с другата запалва малки експлозиви и ги мята по нахалните кучета.

 

2_25

3. Вело-душ

Това странно изобретение било създадено през 90-те на 19 век във Франция. Тази система включвала ранна форма на велоергометър поставен във вана, който бил свързан с душа над тази вана. Когато човекът върху неподвижния велосипед въртял педалите от душа текла вода. Целта на изобретението била да се комбинират в едно сутрешните упражнения и сутрешния душ3_37

4. Пистолет-меч

В началото на 20-и век изобретателят Доменик А. Рико изобретил средство, което комбинирало в едно пистолета и меча. В зависимост от настроението на потенциалния убиец пистолетът и мечът можели да се ползват поотделно или заедно.

 

4_400_150

5. Кола, лодка и дирижабъл три в едно

През 1935 година американецът Х. Дж. Стоун регистрирал патент за създаването на хибридно транспортно средство обединяващо в едно колата, лодката и дирижабъла. Макар че подобен всъдеход би имал доста добри приложения, никой производител тогава не бил заинтересован от това изобретение.

5_400_137

6. Филтър за цигари направен от сирене

През 1966 година Стюарт М. Стебингс от щата Уисконсин изобретил филтър за цигари произведен от сирене. Стебингс препоръчал на пушачите да използват твърдо сирене с дупки, през които димът да може да преминава безпрепятствено от другата страна.

 

6_14

7. Устройство за охлаждане на главата

През 1938-а година изобретателка от щата Канзас на име Бланш Б. Коул измислила машина, чиято цел била да охлажда главата на клиенти на фризьорски салони, които току що са изсушили косата си със сешоар. Едва ли има нужда да обясняваме поради каква причина това устройство не е станало особено популярно.

 

7_400_74

8. Технологията Smell-O-Vision

Тази технология е дело на швейцарския изобретател Ханс Лоб. Малко преди Втората световна война Лоб измислил метод, който използва мрежа от тръби свързани с отделения пълни с парфюм. На подходящи моменти от филмите, тези тръби трябвало да всмукват парфюм от тези отделения и да го разпръскват близо до зрителите.

8_400_45

9. Противопожарен парашут

През 1879 година изобретател от Тенеси на име Б. Б. Опенхаймер измислил начин как да се измъкваме лесно от пожари. За да го направят, хората трябвало да закрепят малък парашут на главата си, да обуят чифт подплатени обувки и – поне на теория – да скочат от прозореца, за да се понесат по въздуха към спасението.

9_400_28

10. Люлеещ се стол с климатик

През 1969 година жител на щата Индиана на име Чарлс Сингър изобретил люлеещ се стол с климатик. Той закрепил малко духало за стола, което помпело въздух задействано от люлеещото се движение, след което издухвало този въздух върху седящия човек през специално поставените там тръби.

10_400_22

digital.bg



flash