Най-старата кола на света бе продадена за 4.62 млн. долара

Тя се казва "Маркизата", на 127 години е и е най-старата кола на света, която бе продадена за 4.62 млн. долара на търг в САЩ.

Колата се задвижва с пара и е дело на френските конструктори Дьо Дион, Бутон и Трепарду. Тя бе продадена за цена два пъти по-висока от първоначалните очаквания на търга в Хърши, Пенсилвания. Автомобилът е в състояние да достигне максимална скорост 61 км./ч. От създаването си през 1884г. тя е имала 4 собственика според аукционната къща "Ер Ем Оукшънс". Не се съобщава самоличността на новия й притежател. Предишният бе колекционер от Тексас, който я купил през 2007г. за 3.5 млн. долара.

Идеята за тази кола дошла на граф Жул-Албер дьо Дион, когато гледал работата на двама занаятчии, работещи в магазин за играчки в Париж през 1881г. Жул-Албер дьо Дион ги наел и така отворил нова страница в автомобилния свят. Наречена е "Маркизата" на майката на Дьо Дион. Колата е участвала в най-първото автомобилно състезание през 1887г. между Париж и Версай. Резервоарът й е 20 л. и й позволява да измине 32 км. Тя е елегантна черна четириместна кола с позлатени елементи, дълга 2.7м. и тежаща 952 кг., която се е различавала напълно от тогавашните опити за коли и като технически възможности и на външен вид.



flash