Принстън и Харвард са топ университетите в САЩ

Принстън и Харвард си поделят първото място в годишната класация на американските университети на сп. "Ю Ес нюз енд уърлд рипорт".

Елитната Бръшлянова лига има пет висши учебни заведения в челната десетка. Към Харвард и Принстън се присъединяват Йейл и Колумбийският университет съответно на трето и четвърто място, а Университетът на Пенсилвания дели петото място с Калифорнийския  технологичен институт, Масачузетския технологичен институт, Станфордския университет и Университета на Чикаго.

В предишните класации Харвардският университет заемаше сам първото място. При колежите за изкуства водят колежът Уилямс и Амхърст. Университетът на Мериленд-Балтимор е най-бързо повишаващия рейтинга си.

Класацията се съставя ежегодно от списанието от 1985 г. на базата на отговори на анкети и данни, предоставяни от университетите. Списанието взима пред вид таксите, броя на записалите се, броя на приетите, процента първокурсници, продължили образованието си, процента на завършилите, големината на групите и резултатите от изпитите SAT/ACT.



flash